Tuesday, June 15, 2021
Jurnalism corect


BREAKING NEWS Liviu Dragnea, trimis în judecată de DNA în dosarul legat de vizita în SUA

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 17 mai 2021

Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea a fost trimis, luni, în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în dosarul legat de vizita în SUA. 

Dragnea este acuzat de trafic de influență și folosirea influenței sau autorității în scopul obținerii de foloase necuvenite.

În același dosar a fost trimis în judecată și Cristian Burci, fostul patron al televiziunii Prima TV.

Potrivit DNA, în perioada ianuarie 2017 – mai 2017, Liviu Dragnea ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, constând în:

– asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a președintelui SUA, din perioada 17 – 21 ianuarie 2017, desfășurate la Washington D.C (S.U.A), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari, acces obținut prin intermediul unui om politic și de afaceri american, vicepreședinte al Comitetului Prezidențial de Inaugurare,

– asigurarea, cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri, a unor servicii de lobby și consultanță politică în valoare de 30.000 USD, în favoarea partidului din care făcea parte. Banii respectivi ar fi fost plătiți, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice și conturi bancare în Cipru, (controlată de omul de afaceri român cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri).

Dragnea promitea contracte în domeniul militar

De asemenea, Dragnea a mai acceptat de la același om de afaceri promisiunea unor foloase,  constând în participarea, în perioada mai – iunie 2017, la două întâlniri, în final neconcretizate, cu înalți oficiali din SUA.

Conform anchetatorilor, în același context, Liviu Dragnea ar fi traficat, în favoarea afaceristului, influența reală pe care o avea față de prim-ministrul Sorin Grindeanu și alți membri ai Guvernului României, promițându-i că îi va determina pe aceștia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar și al intelligence, pe care respectivul le avea în România.

Gheorghe Dimitrescu, numit consul la Bonn în schimbul plății unor servicii de lobby

În perioada mai – octombrie 2017,  procurorii susțin că Liviu Dragnea, președinte PSD la vremea respectivă, și-ar fi folosit autoritatea față de Gheorghe Dimitrescu, precum și față de alte două persoane, în scopul de a obține, în aceeași perioadă de timp, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, constând în servicii de lobby în valoare de 100.000 USD, din care 45.000 de euro ar fi fost achitați de Gheorghe Dimitrescu. Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby, pentru stabilirea și perfectarea unor vizite ale lui Dragnea cu înalți oficiali americani.

În schimbul foloaselor primite de la Gheorghe Dimitrescu, în perioada iunie – iulie 2017, Liviu Dragnea ar fi traficat în favoarea acestuia, influența reală pe care o avea asupra ministrului afacerilor externe, Theodor Meleșcanu, promițând că îl va determina pe înaltul demnitar să îl desemneze pe primul în funcția de consul general al României la Bonn, lucru care s-a și întâmplat.

În acest dosar au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin fostului președinte PSD.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW