Wednesday, December 7, 2022
Jurnalism corect


BREAKING NEWS | Interceptările SRI nu mai pot fi folosite ca probe în dosarele penale

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 4 februarie 2020 Etichete: , ,

O decizie a Curții Constituționale aruncă în aer o serie de anchete. Judecătorii CCR au stabilit că un articol din Codul de Procedură Penală, care face referire la supravegherea tehnică, nu respectă Constituția. Ca urmare a deciziei, interceptările SRI, realizate în baza mandatelor de siguranță națională, nu mai pot fi folosite ca probe în dosare.

Articolul analizat de CCR din Codul de procedură penală:

„Înregistrările prevăzute în prezentul capitol, efectuate de părţi sau de alte persoane, constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terţii. Orice alte înregistrări pot constitui mijloace de probă dacă nu sunt interzise de lege.”

Decizia CCR se referă la a doua parte a articolului. Cu privire la acesta, CCR a decis:

“Cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate si a constatat că dispozițiile art.139 alin.(3) teza finala din Codul de Procedura Penala sunt constitutionale în măsura în care nu privesc înregistrările rezultate ca urmare a efectuării activităților specifice culegerii de informații care presupun restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți fundamentale ale omului desfășurate cu respectarea prevederilor legale, autorizate potrivit Legii nr.51/1991”, se arată în comunicatul CCR.

Specialiștii consultați de mainnews.ro au explicat că efectul deciziei este că interceptările în baza mandatelor de siguranță națională nu vor mai putea fi folosite ca probe în dosar.

„O decizie cu impact major în dosarele penale. Știm deja că interceptările făcute de către serviciile de informații și puse pe mai departe la dispoziția organelor de urmărire penală, mai ales cele luate pe mandate de siguranță națională, aveau niște probleme din start pentru că nu toate infracțiunile puteau fi urmărite și puse sub interceptare discuțiile dintre persoanele care săvârșeau infracțiuni.
Decizia CCR vine acum și tranșează fără echivoc acest aspect. Dacă a existat un mandat de siguranță națională, practic acel dosar instrumentat și știm foarte bine că poate 80% din dosarele DNA-ului sunt bazate pe interceptări făcute de către procurori, practic ele vor ajunge să fie pe deoparte cele închise revizuite, iar pe partea cealaltă, dosarele care sunt în lucru în momentul de față, în urmărire penală sau chiar în judecată, dacă vor fi bazate doar pe aceste interceptări sigur că vor avea de suferit din punct de vedere legal, ele posibil să fie clasate, sau infirmate de către instanțe în camera preliminară sau chiar să fie dispuse achitări de către instanță în sala de judecată”, a declarat avocatul Adrian Cuculis pentru mainnews.ro.

Este a doua decizie a CCR pe acest subiect. În 2016, Curtea Constituțională a eliminat ofițerii din informații din dosarele penale.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW