Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

BREAKING NEWS: DNA cere condamnarea lui Piedone în dosarul Colectiv la o pedeapsă de până la 14 ani de închisoare / Fostul primar: Nu am greșit cu nimic

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 25 noiembrie 2019 Etichete: , , , , , ,

Procurorul DNA a cerut condamnarea la o pedeapsă orientată spre maximum în ceea ce îl privește pe primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, acuzat de abuz în serviciu în dosarul tragediei din Colectiv. Potrivit prevederilor legale, pedeapsa maximă este de 14 ani.

UPDATE – Piedone se declară nevinovat

În ultimul cuvânt avut în fața instanței, fostul primar Cristian Popescu Piedone și-a susținut nevinovația.

,,În educația pe care am primit-o am învățat să spun adevărul, să nu mint și să recunosc unde am greșit. Am spus adevărul și nu am ce să recunosc pentru că în situația de față nu am greșit cu nimic. Dacă în seara aceea în club erau și copiii mei la fel v-aș fi spus, că nu am greșit”, a spus fostul edil în sala de judecată.

Dezbaterile finale vor continua miercuri.

Știrea inițială:

Procesul s-a încheiat săptămâna trecută, iar judecătorul a amânat pentru luni dezbaterile finale. Procurorul care reprezintă parchetul anticorupție în proces a rezumat acuzațiile și, la final, a solicitat condamnarea fostului primar Cristian Popescu Piedone la o pedeapsă orientată spre maximum.

Limita ridicată a posibilei pedepse vine în contextul în care, anterior, instanța a acceptat să schimbe încadrarea  faptelor din abuz în serviciu cu circumstanțe agravante în abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

Acuzațiile DNA

Fostul edil Piedone a fost trimis în judecată în mai 2016. DNA îl acuză de abuz în serviciu.  El a negat acuzațiile și s-a declarat nevinovat. În dosar au fost trimise în judecată și angajate ale primăriei:

  • Aurelia Iofciu, pe atunci șef al Serviciului autorizări comerciale din Sectorul 4 București, pentru complicitate la abuz în serviciu 
  • Luminița Ganea, consilier superior în cadrul Serviciului autorizări comerciale din Sectorul 4 București la data faptelor
  • Ramona Moțoc, referent superior în cadrul Serviciului autorizări comerciale din Sectorul 4 București la data faptelor

În cazul celor trei angajate, procurorul a cerut, de asemenea, pedepse orientate spre maximum.

,,În calitate de funcționar public – primar al sectorului 4 București, inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone, a încălcat Hotărârea Guvernului României nr. 1739/06.12.2006, art. 1 lit. g și dispozițiile din Legea nr. 307/12.07.2006 privind apărarea împotriva incendiilor, respectiv art. 14 lit. f și la data de 14.01.2015 a eliberat acordul de funcționare și autorizația de funcționare pentru SC Colectiv Club SRL, deși clubul nu era autorizat pentru securitatea la incendiu.

Inculpatele Iofciu Aurelia, în calitate de șefă Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4 și Ganea Luminița Larisa, angajată a aceluiași serviciu, l-au sprijinit pe primarul sectorului 4 în emiterea celor două acte administrative, cu încălcarea dispozițiilor legale, în sensul că cea din urmă le-a întocmit, iar prima menționată le-a avizat.

Autorizarea funcționării clubului SC Colectiv Club SRL, ca unitate de alimentație publică fără autorizarea de securitate la incendiu, de către Popescu Cristian Victor Piedone, cu sprijinul lui Iofciu Aurelia și Ganea Luminița Larisa, a determinat:

– un folos necuvenit pentru S.C. COLECTIV CLUB S.R.L. în cuantum de 62.298 lei.

punerea permanent în pericol a vieții, sănătății, integrității corporale a persoanelor, angajaților care s-au aflat în incinta SC Colectiv Club SRL în perioada ianuarie – 30 octombrie 2015 prin acceptarea funcționării acestui club în lipsa măsurilor tehnice de prevenire sau reducere a urmărilor în caz de incendiu, generatoare de risc pentru clienți și angajați.

Omisiunea verificării, de către inculpați a îndeplinirii cerințelor de securitate la incendiu, prealabil autorizării SC Colectiv Club SRL, a făcut inapte măsurile tehnice, operative care ar fi putut să prevină sau să reducă urmările din data de 30.10. 2015, în condițiile izbucnirii incendiului în club, au arătat procurorii DNA la trimiterea în judecată.

În dosarul de la Tribunalul București sunt judecați și cei trei patroni ai clubului Colectiv (Alin Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu), reprezentanții firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL (Daniela Niță și Cristian Niță) și pirotehniștii (Viorel Zaharia și Marian Moise). Persoanele juridice SC Colectiv Club SRL și SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL au fost, de asemenea, trimise în judecată. Totodată, sunt judecați și pompierii Antonina Radu și George Petrica Matei.

sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *