Wednesday, December 7, 2022
Jurnalism corect


BREAKING NEWS Autorități: Se limitează deplasările, cu anumite excepții / Intrarea în România, restricționată

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 21 martie 2020 Etichete: , ,

Autoritățile au luat noi măsuri pentru limitarea răspândirii COVID-19. Una dintre acestea prevede, începând cu data de 22 martie, ora 22:00, limitarea deplasării în afara locuinței. Mai exact, în intervalul orar 06:00 – 22:00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței să se efectueze doar pentru anumite motive, iar pe timpul nopții deplasarea va fi interzisă.  Se interzice intrarea cetățenilor străini pe teritoriul României, cu excepția situației în care aceștia circulă prin culoare de tranzit.

Posturile vacante din MAI vor fi ocupate cu personal din cadrul Poliției Locale

„Măsurile luate în prima zi după instituirea stării de urgență le-am prezenta imediat. Adăugăm un alt set de decizii. Am emis mai multe ordine: Ordinul privind operaționalizarea conducerii Poliției Locale de către Poliția Națională. Am emis ordinul pentru aprobarea procedurii de încadrare pentru 6 luni în posturile vacante din MAI. Am emis ordinul pentru stabilirea măsurilor pentru respectarea regulilor de carantinare și izolare.” a declarat Marcel Vela.

Se închide activitatea cabinetelor de medicină dentară și a Mall-urile

„Se suspendă temporar activitatea în cabinetele de medicină dentară. Prin excepție, sunt permise intervențiile stomatologice de urgență. Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22:00, ora României.”

„Se suspendă temporar activitățile de comercializare cu amănuntul, a produselor și serviciilor, în centrele comerciale în care își desfășoară activitatea mai multi operatori economici, cu excepția vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice și a serviciilor de curățătorie.”

Se recomandă limitarea deplasării cetățenilor pe timpul zilei

Măsura prevede evitarea circulației a grupurilor mai mari de trei persoane care nu locuiesc împreună, dar și recomandări privind deplasarea în scopuri care nu sunt neapărat necesare.

„Circulația persoanelor în afara locuinței sau gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 și evitarea formarii oricărui grup de persoane. Prin formarea unui grup de persoane se înțelege alăturarea unui număr mai mare de trei persoane care nu locuiesc împreună.

„Între orele 6:00 – 22:00 se recomandă ca circulația să se efectueze doar pentru: deplasarea în interes profesional, pentru procurarea de bunuri de bază, îngrijirea sau însoțirea copilului, asistența
persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, deces al unui membru de familie, sau deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.”

Se interzice deplasarea pe timpul nopții

Pe perioada nopții circulația va fi interzisă, cu excepția deplasărilor în interes de serviciu, iar în acest caz va trebui arătată legitimația. De asemenea, sunt exceptate cazurile în care o persoană se deplasează pentru a primi asistență medicală ce nu poate fi amânată sau deplasările scurte în afara locuinței.

„Între orele 22:00 – 6:00, circulația în afara locuinței e permisă doar pentru motivele recomandate mai sus. Pentru verificarea motivelor de deplasare, persoanele sunt obligate să prezinte legitimația de serviciu sau declarații pe propria răspundere, care cuprinde nume, data nașterii, adresa, motivul deplasării. Fac excepție sistemul de ordine publică și securitate națională, guvernul, administrația prezidențială. Se aplică din 22 martie ora 22:00.”

Se interzice intrarea în România a cetățenilor străini și apatrizi

„Persoanele izolate care părăsesc locul în care au fost plasate fără aprobarea autorităților sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și sunt conduse de forțele de ordine și plasate direct în carantină sub pază. Persoanele carantinate care părăsesc locația fără aprobare sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile.
Măsurile nu exonerează persoanele de răspundere contravențională sau penală. Se aplică imediat cu data publicării ordonanței în Monitorul Oficial.”

Se suspendă slujbele, cu anumite excepții

„Slujbele religioase pot fi ținute în biserici de către preoți, însă fără public, și pot fi transmise online și în presă. Ordonanța mai prevede că pot fi organizate botezuri, cununii și înmormântări, la care pot participa maximum opt persoane.” 

DOCUMENT Ordonanța militară numărul 2

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW