Wednesday, May 1, 2024
Jurnalism corect


BREAKING Masca de protecție nu va mai fi obligatorie în aer liber – decizie a CCR

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 15 februarie 2022

Purtarea măștii de protecție în aer liber nu va mai fi obligatorie, după ce judecătorii Curții Constituționale au decis marți, 15 februarie, în unanimitate că Ordonanța de Urgență prin care a fost adoptată această măsură contravine legii fundamentale. În același timp, angajații nu vor mai putea fi obligați să muncească de la domiciliu.

Decizia ar urma să intre în vigoare după publicarea în monitorul oficial. Totuși, asta nu împiedică Guvernul să emită un nou act normativ pentru revenirea la obligativitatea purtării măștii în aer liber, mai ales că incidența cazurilor de coronavirus este în continuare extrem de ridicată.

Conform Curții Constituționale, Ordonanța a fost declarată neconstituțională din cauza încălcării prevederilor referitoare la procedura de avizare.

„Curtea a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale ale art.1 alin.(3) și (5) și art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ”, se arată în comunicatul CCR.

O consecință directă a deciziei CCR ar putea fi asupra amenzilor acordate pentru lipsa portului măștii în aer liber din octombrie 2020 până în prezent. Astfel, cetățenii s-ar putea adresa instanței și să ceară anularea sancțiunilor.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW