Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

BREAKING Malta a respins cererea privind extrădarea lui Paul al României – UPDATE

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 20 mai 2024

Justiția din Malta a respins cererea de extrădare depusă de autoritățile din România în cazul lui Paul al României, relatează Times of Malta. Decizia nu este definitivă. 

UPDATE – După ce autoritățile din Malta au respins cererea de extrădare, Ministerul Justiției a transmis că statul român va face toate demersurile necesare pentru a adue toți fugarii în țară.

„Instanţa de executare, Curtea de Apel Braşov, va face o adresă oficială către parchetul din Malta, prin care le va solicita să exercite la timp calea de atac, să nu existe erori de procedură, ca în cazul parchetului din Franţa.

Cu această ocazie, trebuie să amintesc de cel mai recent demers în acest sens. Colegii de la Curtea de Apel Braşov au sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru a se pronunţa cu privire la câteva întrebări preliminare. Practic, să spună dacă în cazul predării lui Paul este respectată legislaţia UE în materia mandatului european de arestare.

În jurispreudenţa CJUE s-a consacrat că, doar în circumstanțe excepționale, instanţele pot refuza punerea în aplicare a unui mandat european de arestare. Ca exemplu, CEDO a condamnat Belgia după ce a refuzat să execute un mandat european de arestare(Castano c.Belgiei).

De asemenea, în virtutea principiului recunoaşterii reciproce, al încrederii reciproce şi al cooperării loiale, Curtea de Apel Brașov solicită CJUE să se pronunţe cu privire la participarea directă a statului emitent al unui MEA în procedura internă desfăşurată în alt stat. Pe scurt: dacă un fugar român este găsit in X stat şi se judecă predarea lui, statul român să poată trimite un reprezentant care să formuleze în mod direct cereri, propuneri de probe, să exercite căi de atac. Să exprime punctul de vedere al statului român. Să explice în faţa instanţei din statul străin orice detaliu de procedură internă sau legat de fugarul respectiv.

Primul termen în dosarul de la CJUE este la finalul lunii iunie. Din punctul nostru de vedere, legislaţia UE în materia MEA nu este aplicată corespunzător şi o să exprimăm această opinie şi în faţa judecătorilor CJUE, alături de toate argumentele posibile.”, trasnmite Ministerul Justiției din România.

Potrivit sursei citate, magistratul Leonard Caruana a declarat că există „un risc real” ca fugarul să sufere o încălcare a drepturilor sale fundamentale dacă ar fi trimis înapoi în România.

În timpul procesului din Malta, un fost procuror francez a descris această chestiune că fiind „scandaloasă”. Avocatul american al „prințului” a depus, de asemenea, mărturie cu privire la succesiunea de evenimente care au condus la această ultima cerere a autorităților române.

Avocatul maltez al „prințului”, Jason Azzopardi, a subliniat modul în care instanțele franceze au respins o cerere de extrădare similară, iar concluzia sa a fost că există un „risc real” că drepturile fundamentale ale „prințului” să fie încălcate.

Justiția franceză a respins definitiv cererea autorităților române

Justiția franceză a respins definitiv cererea de extrădare în cazul lui Paul al României. Informația a fost confirmată de către ministrul justiției, Alina Gorghiu, într-o declarație acordată pentru G4Media, la începutul acestei luni. Așa-numitul „prinț” Paul al României a fugit din țară la finele anului 2020, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv la 3 ani și 4 luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa.

Pe numele lui a fost emis un mandat european de arestare. În iunie 2022, el a fost prins la Paris, însă trei luni mai târziu avea să fie eliberat sub control judiciar.

Ulterior, instanța franceză care l-a judecat pe Paul al României a hotărât ca acesta să nu fie extrădat în România, motivul fiind o chichiță administrativă privind compunerea completului de judecată.

„Instanța de fond din Franța a respins predarea invocând compunerea nelegală a completului de judecată din România. Mai exact, faptul că unul dintre judecători nu ar fi depus jurământul la învestirea în funcție”, a relatat pentru G4Media, Alina Gorghiu.

Sentința avea să rămână definitivă după ce procurorul francez nu și-a făcut treabă și nu a motivat în timp util calea de atac.

Sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW