Sunday, July 21, 2024
Jurnalism corect


BREAKING Klaus Iohannis și-a anunțat retragerea din cursa pentru funcția de secretar general al NATO

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 20 iunie 2024

Președintele Klaus Iohannis i-a anunțat pe aliații din cadrul NATO, la sfârșitul săptămânii trecute, asupra retragerii candidaturii sale pentru funcția de secretar general al organizației, se arată într-un comunicat al Consiliului Suprem de Apărare a Țării. 

În urma acestei decizii a șefului statului, membrii CSAT au votat în favoarea susținerii candidaturii lui Mark Rutte, rămas singur în cursa pentru funcția de secretar general al NATO.

Singurul contracandidat al lui Rutte a fost Klaus Iohannis. Președintele României și-a anunțat pe 12 martie intenția de a ocupa această funcție, într-un context în care zarurile păreau deja aruncate.

Trei luni mai târziu, șansele președintelui Iohannis erau egale cu zero, în condițiile în care nu poate conta pe susținerea a niciunui lider NATO. Marile puteri, în frunte cu SUA, și-au anunțat susținerea pentru Rutte, iar în acest moment alegerea fostului premier olandez la șefia Alianței pare o simplă formalitate. Singurul opozant al candidaturii lui Rutte, premierul maghiar, Viktor Orban, și-a anunțat susținerea în favoarea premierului olandez în urmă cu două zile.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW