BREAKING Guvernul crește impozitul pe dividende. Pragul pentru impozitarea IMM-urilor, redus etapizat
Ministerul Finanțelor a publicat duminică forma finală a „Ordonanței austerității”. Salariile și pensiile vor fi înghețate anul viitor, iar angajările la stat vor fi blocate. Mai mult, după ultimele negocieri purtate în Guvern, s-a decis majorarea impozitului pe dividende de la 8% la 10%, dar și reducerea până la care microînteprinderilor li se aplică 3% cotă de impozitare.
„Dezastru” este termenul care descrie cel mai bine situația bugetului de stat. Cu toate că economia țării a continuat să crească, guvernul Ciolacu a reușit „performanța” de a duce deficitul bugetar la cote similare cu țările aflate în război. Motivele sunt legate în principal de creșterea nesustenabilă a salariilor și pensiilor, dar și de slaba colectare a taxelor la bugetul de stat. Prin urmare, deficitul bugetar pe 2024 este așteptat să se ridice în 2024 la peste 150 miliarde de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 8,6% din PIB.
Crește impozitul pe dividende
În acest context, Guvernul s-a angajat în fața Comisiei Europene că va reduce deficitul până în 2031, în mod etapizat, la 3% din PIB. Anul viitor diferența dintre venituri și cheltuieli ar trebui să ajungă la aproximativ 7% din PIB, în condițiile în care va fi marcat de majorările de pensii și salarii decis anul acesta.
Deși în campania electorală a promis sus și tare că nu va majora taxele și impozitele, premierul Marcel Ciolacu și-a uitat repede vorbele. Una dintre măsurile decise în ultimele ore de executiv este creștere impozitului pe dividende de la 8% la 10%.
„Impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 10% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române. Impozitul pe dividende se declară şi se plăteşte la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plăteşte dividendul”, se arată în inițiativă.
De asemenea, pragul pentru microîntreprinderi până la care care se aplică cota de 3% va fi redus de la 500.000 de euro la 250.000 de euro, în 2025, respectiv la 100.000 de euro începând din 2026.
„Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 250.000 de euro, respectiv 100.000 de euro începând cu 1 ianuarie 2026, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care s-a depășit această limită, fără posibilitatea de a mai opta pentru perioada următoare să aplice prevederile prezentului titlu”, se arată în inițiativă.
Revine „taxa pe stâlp”
De asemenea, va fi reintrodus impozitul de 1,5% pentru construcții speciale. Introdusă de guvernul Ponta în 2014 și abrogată 3 ani mai târziu, „taxa” se aplică pentru centrale hidroelectrice, staţii şi posturi de transformare, sonde de țiței, iazuri, baraje, ecluze, platforme, turnuri şi piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobilă, radio, tv.
„Impozitul pe construcţii se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea clădirilor pentru care se datorează impozit pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX. Intră sub incidenţa acestor prevederi şi valoarea clădirilor din parcurile industriale, ştiinţifice şi tehnologice care, potrivit legii, nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe clădiri. În situația construcțiilor de natura domeniului public/privat al statului sau al UAT-urilor impozitul este datorat de contribuabilii care le au în administrare/concesiune/ folosință cu titlu gratuit/închiriere”, se arată în propunerea de Ordonanță.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea