Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


BREAKING Guvernul amână majorarea salariilor din agricultură și construcții, după ce calculele au arătat că angajații ar fi putut pierde bani/Modul de calcul

By Dragomir Georgiana , in Politic Stirile zilei , at 28 septembrie 2023 Etichete: , , , , , ,

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, astăzi, la începutul şedinţei de guvern, că amână majorarea salariilor din construcţii şi agricultură, după ce calculele iniţiale arătau că, în realitate, oamenii vor pierde bani după majorarea promisă.

„Am scos de pe ordinea de zi OUG cu salariile din construcţii şi agricultură. Până atunci, salariile vor rămâne ca până acum”. Calculele prezentate de Ministerul Finanţelor arată că, în urma aplicării CASS, salariul net în construcţii şi agricultură ar fi putut scădea.

Eu nu sunt de acord cu acest lucru! Niciun salariu minim net nu trebuie să scadă!

Drept urmare, am decis să scoatem de pe ordinea de zi această ordonanță care vizează aceste categorii. Ministerele de resort vor reanaliza textul”, a explicat Ciolacu.

Calculele Ministerului Finanțelor  au arătat că sunt greșite „pe ultima sută de metri”

Executivul a aprobat, luni, 25 septembrie, proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare, pe lângă care, oficialii guvernului au declarat că vor emite separat o Ordonanţă de Urgenţă pentru reglementarea salariului minim în construcţii la 4.500 de lei.

Conform Proiectului de Lege, scutirea de impozit pe venit în construcții, agricultură și industria alimentară se va aplica doar în cazul angajaților cu venituri sub 10.000 lei, angajatorii din aceste domenii urmând să fie obligați să suporte din nou plata CASS.

La momentul inițierii proiectului de Ordonanță de Urgență, premierul Ciolacu nu a avut „calculele greșite” ale Ministerului Finanțelor. Mai mult decât atât, el a declarat, înainte de asumarea răspunderii pe pachetul de măsuri fiscale că „România nu îşi mai permite facilităţi şi privilegii de 75 de miliarde de lei”.

Având în vedere modificările fiscale din domeniile mai sus menționate (care au aceeași prevedere cu data de 1 a lunii următoare), precum și proiectul de OUG, salariul minim brut pe construcții va creștela 4.500 lei,  ar însemna un salariu net de 2.925 lei, față de 3150 net, cât primesc la acest moment.

Citește și:  Principalele critici de neconstituționalitate aduse reformei fiscal-bugetare/Sindicaliști vs analiști: măsuri discriminatorii, dublă impozitare

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

 

Comentarii