Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


BREAKING George Simion, interzis în Republica Moldova pentru încă 5 ani

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 2 februarie 2024

Preşedintele partidului extremist AUR, George Simion, a fost interzis în Republica Moldova pentru încă 5 ani. Informația a fost confirmată pentru NewsMaker de reprezentanții Inspectoratului General pentru Migrație al Ministerului Afacerilor Interne. 

Inspectoratul General pentru Migrație a declarat pentru NM că de la începutul războiului din proximitate a luat măsura asiguratorie de declarare ca indezirabili în cazul a 98 de străini.

„În Republica Moldova, străinii pot fi declarate persoane indezirabile dacă aceștia au desfășurat, desfășoară ori există indicii temeinice în privința acestora că intenționează să desfășoare activități de natură să pună în pericol securitatea națională sau ordinea publică”, a menționat Inspectoratul.

Simion, interzis și în Ucraina

Decizia survine la doar două zile după ce premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri că le va scrie omologilor săi din Republica Moldova, Dorin Recean, și Ucraina, Denîs Șmîhal, pentru a afla motivele pentru care George Simion are interdicție de intrare în Ucraina și Moldova.

George Simion a fost expulzat pe 1 octombrie 2018 din Republica Moldova, fiind declarat persona non grata pentru o perioadă de 5 ani. Potrivit TV8, interdicția a fost pusă după ce la 27 august 2018, unui grup de cetățeni români, participanți la Marșul Unirii, nu li s-a permis trecerea frontierei Republicii Moldova.

În 2023, după ce a promovat mai multe narațiuni false specifice războiului informațional al Federației Ruse, George Simion a fost declarat indezirabil și în Ucraina.

Acuzat de legături cu serviciile rusești

George Simion ar fi avut legături cu emisari ai serviciilor rusești, înainte de a intra în politică. Prima acuzație concretă de acest gen a fost făcută de un fost ministru al apărării din Republica Moldova. Într-un interviu a acordat publicației În Linie Dreaptă, Anatol Șalaru a susținut că liderul AUR a primit interdicție de a mai intra în Republica Moldova, după ce ar fi avut o întâlnire cu rezidentul FSB la Chișinău, totul fiind documentat de SIS.

„(Geooge Simion – n. red.) era perceput ca un unionist din România, așa îl percepeam și eu. Șocul cel mare a venit când el a fost expulzat din Moldova și nu mi-am dat seama de ce (…) Atunci eu, fiind deputat, am avut o întâlnire cu directorul de la SIS (Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova – n. red.), și l-am întrebat cum a putut să îl expulzeze.

Mi-a spus că George Simion este monitorizat de mulți ani de serviciile din Moldova, de serviciile din Ucraina, care au fixat (…) că în 2011, nu mai știu luna, George Simion, la Cernăuți, s-a întâlnit cu rezidentul FSB-ului și că acțiunile lui George Simion nu sunt ceea ce credem noi că sunt (…) Mi-a zis că, la noi în Moldova, George Simion se întâlnește des cu Mark Tkaciuk, care era omul serviciilor rusești (…) Eu nu am făcut cunoștință cu documentele și mă bazez pe ce mi-a spus atunci directorul SIS-ului, care era foarte bine informat, a declarat Anatol Șalaru, într-un interviu pentru În Linie Dreaptă.

Informația este confirmată și de Vlad Filat. Într-un interviu acordat publicației Defense Romania, fostul premier al Republicii Moldova a susținut că directorul SIS de acea vreme, Mihai Bălan, a prezentat coaliției de guvernare informații potrivit căror Simion ar fi avut contacte cu emisari ai serviciilor rusești.

„Când a fost implementată acea interdicție de intrare în Republica Moldova, am avut discuții în cadrul coaliției de guvernare, în 2015, având în vedere că acea interdicție viza un cetățean român. A fost convocat șeful SIS, care a prezentat anumite informații, precum că ar fi fost anumite contacte cu serviciile speciale rusești”, a declarat Vlad Filat.

Simion: Nu e vorba despre o nouă interdicţie ci de o continuare a celei vechi

„Nu e vorba despre o nouă interdicţie ci de o continuare a celei vechi, ne judecăm din octombrie 2023 pe chestiunea aceasta. Vedem însă că nimic nu s-a schimbat peste Prut în ultimii ani. În loc să îmbrăţişeze ideea unirii, politicienii de la Chişinău se ţin de fotoliile lor călduţe, mimând iubirea faţă de România doar atunci când le convine lor”, a declarat George Simion, vineri, pentru News.ro.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW