Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


BREAKING Fostul patron al lui Dinamo, Dorin Șerdean, arestat preventiv

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 14 iunie 2023 Etichete: ,

Fostul acționat majoritar al clubului de fotbal Dinamo, Dorin Șerdean, a fost arestat preventiv pentru 30 zile, la propunerea Parchetului European, într-un dosar penal privind falsificarea unor scrisori de garanție bancară.

Dorin Șerdean este cercetat într-o anchetă extrem de amplă, condusă de Parchetul European (EPPO) din București. La mijloc ar fi o mecanism fraudulos privind emiterea unor scrisori de garanție bancară fără acoperire unor beneficiari de fonduri europene.

Concret, pentru proiectele derulate prin fonduri europene, firmele care au câștigat contractele trebuie să depună o scrisoare de garanție de bună execuție, emisă de o instituție financiară care se obligă să plătească anumite sume de bani (valoarea garanției), în cazul în care serviciile sau lucrările nu sunt executate cum ar fi trebuit. În plus, în situația în care firma primește un avans, acesta trebuie să depună și o scrisoare de garanție către stat, asigurând astfel recuperarea avansului.

Conform anchetatorilor, în perioada 2020 – 2023, o bancă fictivă din Insulele Comore și alte instituții financiare care nu dispuneau de numerarul necesar ar fi emis ilegal astfel de documente, în schimbul unor sume de bani, prin care au „asigurat” plata către statul român a circa 30 milioane euro. În realitate, în situația în care una dintre firme nu își îndeplinea obligațiile contractuale, statul nu putea executa garanția.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW