Wednesday, February 28, 2024
Jurnalism corect


BREAKING ELCEN iese din insolvență. Ce înseamnă această decizie pentru bucureșteni

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 2 februarie 2023

Tribunalul București a decis joi, 2 februarie a Electrocentrale București SA (ELCEN), principalul furnizor de agent termic pentru sistemul de alimentare centralizată cu energie termică din București.

ELCEN a acoperit în totalitate creanțele datorate. Închiderea procedurii de reorganizare judiciară și, implicit, a procedurii de insolvență prevede stingerea tuturor obligațiilor de plată asumate prin planul de reorganizare și a creanțelor curente scadente.

Ce înseamnă ieșirea din insolvență a ELCEN?

Ieșirea din dificultate financiară deschide calea ELCEN pentru a accesa fonduri europene nerambursabile sau surse de finanțare puse la dispoziție de instituții financiare naționale și internaționale, pentru a-și eficientiza CET-urile pe care le deține.

Potrivit reprezentanților ELCEN, în următoarea perioadă, compania se va concentra preponderent pe implementarea proiectelor majore de investiții, și anume construirea unor centrale termoelectrice noi în cogenerare de înaltă eficiență.

Implementarea unei unități de cogenerare de înaltă eficienţă în cadrul CET Sud. Studiul de Fezabilitate pentru această investiție a fost finalizat. Soluția optimă în SF prevede realizarea unei capacități noi de producție în cogenerare de înaltă eficiență, în incinta CET București Sud, cu o putere electrică brută de cca. 600 MWe și energie termică livrată de cca. 376 Gcal/h ce va utiliza gaz natural, ulterior în amestec cu hidrogen. Prin comparație, puterea electrică instalată în prezent în cele patru CET-uri ale ELCEN este de 586,25 MW.

„Ținând cont de estimările Dispecerului Energetic Național care avertizează că deficitul de energie electrică din producția internă pentru acoperirea consumului va crește masiv mai ales în condiții de iarnă, în orele de vârf de sarcină, punerea în funcțiune a unei centrale noi, moderne, cu o putere electrică de 600 MWe reprezintă o contribuție majoră la menținerea siguranței în alimentarea cu energie electrică”, arată reprezentanții companiei.

Totodată, afirmă aceștia, cantitatea de 376 Gcal/h livrată din noua centrală va acoperi fără probleme necesarul de agent termic pentru alimentarea cu apă caldă și căldură a consumatorilor arondați acestei centrale.
Centrala va dispune de echipamente noi, performante, care vor putea asigura energia termica și electrică cu o eficiență globală de aprox. 86-90% și reduceri semnificative a emisiilor.

Eficientizarea activităţii din CET Grozăveşti prin implementarea unei unităţi de cogenerare în ciclu combinat. În acest sens, s-a actualizat în 2022 Studiul de Fezabilitate (elaborat în 2011 și actualizat anterior în 2016, respectiv 2019), pentru a se alinia la condițiile de piață actuale. Soluția optimă rezultată din SF prevede implementarea unui ciclu combinat de 46 MWe și 35 Gcal/h, având o eficiență globală de aprox. 84-90%, cu funcționare gaz natural și în amestec cu hidrogen.

Implementarea unor capacități de cogenerare de înaltă eficiență utilizând motoare termice în cadrul CET Progresu. Acestea vor avea o putere electrică instalată de 50 MWe și o putere termică instalată de 50 MWt.

Valorificarea suprafețelor libere din incintele ELCEN prin montarea de panouri fotovoltaice în vederea producerii de energie regenerabilă.

Modernizarea capacităților existente / retehnologizarea unor capacități de producere a energiei termice în regim de vârf în CET Grozăvești, CET București Sud, CET București Vest
Modernizate și eficientizate, CET-urile ELCEN:
– vor asigura continuitatea prestării serviciului de alimentare cu apă caldă și căldură către locuitorii capitalei,
– vor contribui la securitatea aprovizionării cu energie, mai ales în contextul penuriei de capacități de producție și al crizei energetice actuale,
– vor asigura creșterea eficienței energetice și, implicit, diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră, reducerea costurilor și a dependenței de importuri,
– vor contribui semnificativ la realizarea tranziției energetice, prin cogenerare de înaltă eficiență, flexibilă, constantă, o tehnologie matură și sigură, mai ales în momentele de producere insuficientă, intermitentă de energie electrică regenerabilă sau în caz de hazarde naturale.Unitățile de cogenerare sunt adaptate la diferitele surse de energie, deoarece pot funcționa cu diferite amestecuri de gaze regenerabile.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW