Saturday, September 7, 2024
Jurnalism corect


BREAKING DNA a extins urmărirea penală în dosarul generalilor Coldea și Dumbravă

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 15 iulie 2024

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au extins urmărirea penală în dosarul care îi vizează pe fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, fostul şef al Direcţiei juridice a SRI, generalul Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă şi omul de afaceri Dan Tocaci, pentru trafic de influenţă şi constituire a unui grup infracţional organizat. Conform G4Media.ro, Coldea, Dumbravă şi Trăilă sunt suspectaţi i-ar fi cerut primarului orașului Rovinari, Robert Filip (PNL), suma de 600.000 euro, plus TVA, pentru o presupusă influenţare a unor magistraţi.

Robert Filip a fost trimis în judecată de Parchetul European, fiind acuzat că, alături de alte persoane, ar fi obținut ilegal 3 milioane de euro, fonduri europene, pentru achiziția unor utilaje.

Ca să scape de dosar, el ar fi apelat la gruparea controlată de Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, spun procurorii DNA, căreia i-ar fi achitat aproximativ 234.000 de euro.

„În cursul anului 2023, trei dintre inculpaţi (cei doi oameni de afaceri şi avocatul din cadrul Baroului Bucureşti) ar fi pretins de la un ales local (martor în cauză) suma de 600.000 de euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că au influenţă asupra unor magistraţi din cadrul unor instanţe de judecată şi că i-ar putea determina pe aceştia pronunţe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat. În contextul menţionat mai sus, martorul, prin intermediul unei rude, ar fi remis celor trei inculpaţi o plată parţială din folosul pretins, respectiv suma de aproximativ 234.000 de euro”, arată DNA, luni, într-un comunicat de presă.

Potrivit procurorilor, generalii Coldea și Dumbravă ar fi folosit casa de avocatură a lui Doru Trăilă pentru a transfera sumele de bani provenite de la potenţialii beneficiari ai presupusului trafic de influenţă către societăţile de consultanţă pe care le controlează, creând aparenţa de legalitate a acestui circuit financiar, prin încheierea unor contracte de asistenţă juridică, respectiv contracte de consultanţă.

Învinuiți de DNA în urma denunțului lui Cătălin Hideg

DNA a început urmărirea penală, în mai 2024, față Florian Coldea, Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă și Dan Tocaci. Cei patru sunt cercetați penal pentru trafic de influență, după ce ar fi primit bani de la omul de afaceri Cătălin Hideg pentru ca acesta să obțină o sentință mai blândă într-un dosar penal.

Potrivit DNA, în perioada martie 2023 – aprilie 2024, Coldea, Dumbravă și Trăilă i-ar fi pretins lui Hideg suma de 700.000 euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influență asupra unor magistrați din cadrul unor instanțe de judecată și că i-ar putea determina pe aceștia pronunțe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat. După mai multe negocieri, arată procurorii, cei trei i-ar fi redus lui Hideg suma cerută la 600.000 euro plus TVA, iar plata urma să se facă în trei tranșe egale. În urma acestei înțelegeri, susține DNA, Hideg ar fi făcut o plată parțială de aproximativ 100.000 de euro. Banii ar fi fost mascați sub aparența prestării unor servicii juridice și de consultanță.

Sursa foto: Inquam Photos / Mălina Norocea

Comentarii