Wednesday, October 23, 2024
Jurnalism corect


BREAKING Contractul încheiat cu PESA pentru achiziția a 62 de trenuri, în aer. CAB a admis contestația Alstom

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 8 aprilie 2024

Contractul încheiat de Autoritatea pentru Reformă Feroviară cu producătorul polonez PESA pentru achiziția a 62 de rame electrice regionale nu își va produce efectele, după ce Curtea de Apel București a admis contestația depusă de Alstom. Procedura de achiziție urmează să fie reluată. 

Autoritatea pentru Reformă Feroviară se chinuie de încă din anul 2019 să achiziționeze rame electrice regionale pe baza unei finanțări europene. Prima licitație a fost în final anulată, după ce ARF a eșuat în mai multe rânduri să-i elimine pe chinezii de la CRRC.

Lansată în mai 2022, noua procedură presupune achiziția a 62 rame electrice regionale RE-R, destinate transportului feroviar de călători pe rute suburbane și regionale, precum şi a serviciilor accesorii privind: mentenanţa și reparațiile, instruirea personalului în ceea ce priveşte exploatarea, operarea trenurilor și a aplicațiilor software, transportul, asigurarea, punerea în funcţiune şi asistenţa tehnică în perioada de garanţie. Ramele achiziţionate vor fi distribuite tuturor operatorilor feroviari de călători, inclusiv celor privați.

CAB pune stop contractului cu PESA

Pe 30 ianuarie 2024, după ce CNSC a respins contestația Alstom, ARF a încheiat cu PESA trei contracte pentru achiziția celor 62 de rame. Termenul pentru livrarea primei unități era de 2 ani de la semnarea contractului, iar în pentru întregul pachet de 3 ani și 6 luni.

Chiar și în aceste condiții, potrivit legislației, Alstom a putut merge mai departe și a atacat decizia CNSC la Curtea de Apel București. Vineri, surpriză. CAB a dat dreptate subsidiarei din România a gigantului francez, iar procedura va trebui reluată.

Situație similară la licitația pentru alte 20 de rame

Cazul este tras practic la indigo cu cel privind licitația pentru 20 de rame electrice inter-regionale. ARF a semnat contractul cu PESA, după ce CNSC a respins contestația Alstom, pentru ca în final CAB să întoarcă decizia. Achiziția este finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, astfel că ARF are termen să recepționeze trenurile până în august 2026. În caz contrar, România va pierde fondurile.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW