Stirile zilei

BREAKING Consiliul JAI a aprobat aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen începând cu 1 ianuarie

Miniștrii de interne din statele Uniunii Europene au aprobat joi dimineața, la Bruxelles, aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen pentru frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025, conform unui comunicat emis de Comisia Europeană.

Președinția ungară a Consiliului Uniunii Europene a inclus pe agenda reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) din 12 decembrie adoptarea unei decizii privind eliminarea controalelor la frontierele terestre interne dintre România, Bulgaria și restul statelor Schengen.

În data de 27 noiembrie 2024, Comitetul Reprezentanților Permanenți ai Guvernelor din Statele Membre ale UE (COREPER) a convenit asupra aderării României la spațiul Schengen cu frontierele terestre de la 1 ianuarie 2025. Controalele la frontierele aeriene și maritime cu România și Bulgaria au fost deja eliminate pe 31 martie 2024. Printre alte teme discutate în cadrul Consiliului JAI s-au numărat sistemele informatice pentru aplicarea legii, migrația și azilul, securitatea internă și combaterea abuzului sexual asupra minorilor, potrivit site-ului oficial al Consiliului Uniunii Europene.

Ungaria a propus oficial includerea aderării complete a României și Bulgariei la spațiul Schengen pe agenda Consiliului JAI, în urma unei întâlniri informale între miniștrii de interne din cele două țări, alături de omologii lor din Ungaria și Austria, desfășurată la Budapesta, pe 22 noiembrie. Pe 9 decembrie, ministrul român de interne, Cătălin Predoiu, a avut o videoconferință cu omologul său ungar, Sándor Pintér, pentru a pregăti reuniunea Consiliului JAI din 12 decembrie.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a transmis că ministrul român a prezentat măsurile implementate de autoritățile din România în vederea pregătirii pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre. Totodată, cei doi oficiali au discutat despre verificările punctuale planificate la frontiera româno-ungară în perioada sărbătorilor de iarnă, în conformitate cu reglementările europene privind libera circulație. Cătălin Predoiu a subliniat importanța sprijinului constant oferit de Ungaria pentru finalizarea dosarului Schengen.

Miniștrii de interne din statele membre au realizat, de asemenea, o evaluare a stadiului general al funcționării spațiului Schengen, concentrându-se pe implementarea priorităților stabilite în cadrul ciclului anual al Consiliului Schengen și pe îmbunătățirea securității prin digitalizare. Comisia Europeană și agenția eu-LISA au prezentat progresele înregistrate în punerea în funcțiune a Sistemului de Intrare/Ieșire (EES), destinat înregistrării călătorilor din țări terțe.

Referitor la gestionarea migrației, Comisia a oferit o actualizare privind Pactul privind migrația și azilul, adoptat în mai 2024, care va intra în vigoare în iunie 2026. Normele acestui pact prevăd proceduri uniforme pentru gestionarea migrației și o repartizare echitabilă a responsabilităților între statele membre. Aspectele legate de cooperarea externă în acest domeniu au fost discutate în cadrul unui prânz de lucru.

În domeniul securității interne, Consiliul consultativ pentru informații a oferit o evaluare actualizată a principalelor amenințări. Discuțiile au continuat cu un raport privind progresele în combaterea traficului de droguri și a criminalității organizate. De asemenea, miniștrii au discutat despre raportul final al Grupului la nivel înalt privind accesul la date pentru aplicarea legii, care conține 42 de recomandări aprobate anterior de Consiliu.

foto: X

Articole Recomandate

Back to top button