Monday, November 4, 2024
Jurnalism corect


BREAKING Eșec major pentru guvernul Ciolacu: Comisia Europeană a suspendat 1,1 miliarde de euro din cererea a treia de plată în cadrul PNRR

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 15 octombrie 2024

Comisia Europeană a anunțat oficial, marți, într-un comunicat de presă, că suspendă o parte din cererea de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență, fără însă a preciza suma exactă. Potrivit Economedia.ro, este vorba despre 1,1 miliarde de lei din totalul de 2 miliarde de euro.

„Comisia a aprobat astăzi o evaluare preliminară pozitivă a celor șase ținte și a 62 din cele 68 de jaloane legate de cea de-a treia cerere de plată a României în valoare de 2 miliarde EUR (fără prefinanțare) în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, elementul central al programului NextGenerationEU”, a transmis Comisia Europeană.

Potrivit executivului comunitar, cea de-a treia cerere de plată acoperă etape importante din realizarea a 37 de reforme și a 17 investiții care vor genera schimbări pozitive pentru cetățenii și întreprinderile din România în următoarele domenii: tranziția verde și digitală, transportul durabil, renovarea energetică, regimurile fiscale și de pensii, mediul de afaceri, mobilitatea urbană, turismul și cultura, asistența medicală, reformele sociale, buna guvernanță, educația și managementul apei, al deșeurilor și al pădurilor.

România pierde banii din cauza numirilor politice

Comisia a constatat că, în această etapă, nu au fost atinse șase jaloane. Este vorba despre reforme ale guvernanței întreprinderilor de stat, precum și de investiții din domeniul transporturilor și de o reformă a regimului fiscal al microîntreprinderilor. Mai exact, așa cum Mainnews.ro a relatat mai devreme, în loc să realizeze concursuri corecte pentru alegerea administratorilor companiilor din subordine, conducerile Ministerului Energiei și Ministerului Transporturilor au girat numirea unor persoane din mediul politic. Sunt avute în vedere opt companii cu probleme din totalul de 17 companii din subordinea Ministerului Energiei, respectiv cinci companii de la Transporturi. Printre acestea se numără Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, CFR SA, CFR Călători, CNAIR, TAROM și Metrorex.

De asemenea, potrivit HotNews.ro, reprezentanții Comisiei au constatat că autoritățile române nu au redus pragul cifrei de afaceri de încadrare la impozitul pe venitul microîntreprinderii de la 500.000 de euro la 88.500 de euro, așa cum s-au angajat.

O altă problemă se referă la întârzierile privind realizarea primei magistrale de metrou din Cluj. Ministrul proiectelor europene, Adrian Câciu, a declarat că acest proiect va fi exclus din PNRR și va fi finanțat prin alte mijloace, iar în locul său va fi introdus un altul similar, aflat în stadiu mai avansat.

„Prin urmare, Comisia propune suspendarea parțială a plății în conformitate cu articolul 24 alineatul (6) din Regulamentul privind MRR. Această procedură le oferă statelor membre timp suplimentar pentru a îndeplini jaloanele sau țintele restante, ele primind totodată o plată parțială legată de jaloanele și țintele care au fost atinse în mod satisfăcător”, a transmis Comisia Europeană.

România are 6 luni la dispoziție să remedieze problemele

Comisia a transmis deja evaluarea sa preliminară pozitivă a jaloanelor și țintelor pe care le consideră atinse în mod satisfăcător Comitetului economic și financiar, care are la dispoziție patru săptămâni pentru a emite un aviz.

În paralel, Comisia a comunicat României motivele pentru care consideră că jaloanele respective legate de investiții și de reforme nu au fost îndeplinite în mod satisfăcător. România are acum la dispoziție o lună pentru a-i transmite Comisiei observațiile sale.

În urma avizului CEF cu privire la evaluarea preliminară pozitivă și după evaluarea observațiilor transmise de România, Comisia va adopta o decizie de plată, după care se poate efectua plata către România.

În cazul în care, în urma observațiilor transmise de România, Comisia își confirmă evaluarea potrivit căreia jaloanele în cauză nu au fost atinse în mod satisfăcător, o parte din plată va fi suspendată. Cuantumul suspendat va fi stabilit prin aplicarea metodologiei Comisiei privind suspendările de plăți (prezentată în anexa II la comunicarea publicată la 21 februarie 2023), care se aplică tuturor statelor membre.

Din momentul respectiv, România va avea la dispoziție o perioadă de 6 luni pentru a îndeplini jaloanele restante. La sfârșitul acestei perioade, Comisia va evalua dacă jaloanele respective au fost îndeplinite în mod satisfăcător. În caz afirmativ, ea va ridica suspendarea și va efectua plata cuantumului suspendat.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW