Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


BREAKING Circulația transportului în comun din București, paralizată din cauza unui protest al angajaților

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 20 ianuarie 2022

Mai multe mijloace de transport în comun ale Societății de Transport București nu au ieșit pe traseu, joi dimineață, din cauza unui protest spontan al angajaților pentru majorarea salariilor, organizat la îndemnul Sindicatul Transportatorilor, condus de consilierul general PSD Vasile Petrariu.

Prin intermediul unui comunicat de presă, conducerea STB a transmis că a solicitat Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov (TPBI) înlocuirea vehiculelor companiei. Pe de altă parte, conform sursei citate, STB se va adresa instanței pentru declara protestul ilegal și recuperarea prejudiciului.

„Ca urmare a protestului ilegal al unor salariați din cadrul STB SA la îndemnul reprezentanților Sindicatului Reprezentativ, călătorii din zona metropolitană se găsesc în imposibilitatea de a utiliza pe durata grevei titlurile de călătorie achiziționate, mai multe vehicule din parcul STB SA fiind blocate în depouri și autobaze. Menționăm faptul că întreruperea lucrului este o acțiune ilegală și nu se vor plăti orele nelucrate salariaților implicați. De asemenea, STB SA se va adresa instanței pentru a declara greva ilegală și pentru recuperarea prejudiciului. Pentru a asigura continuitatea serviciului public de transport, fără a afecta călătorii în deplasările lor, STB SA a transmis o solicitare către TPBI, pentru ca în conformitate cu Contractul de delegare, să dispună, în măsura posibilităților, înlocuirea vehiculelor STB SA care nu sunt prezente pe linii conform programării, cu altele disponibile la ceilalți operatori de transport din zona metropolitană. Pe această cale, ne cerem scuze pentru inconveniențele create și asigurăm bucureștenii că STB SA depune toate eforturile legale pentru a relua activitatea conform graficului de transport”, a transmis STB.

Directorul STB anunță că va depune plângere penală

Directorul STB, Adrian Criț, a anunțat că depune plângere penală împotriva celor care au organizat protestul

„Vom depune plângere penală împotriva celor care au instrumentat acest lucru. Angajații nu trebuie manipulați iar bucureștenii nu trebuie să sufere. Ca să ceară majorări salariale, trebuie să presteze activitatea. Sunt trei zone de interese. Zona Centrului de Sănătate, unde sindicatul reprezentativ este acționar. Sunt interese pe repartizarea unor lideri de sindicat pentru ca aceștia să beneficieze de drepturi salariale superioare. Sunt presiuni în ceea ce privește furtul de combustibil. Există conexiuni directe cu domnul Petrariu.”, a declarat Adrian Criț, într-o conferință de presă, susținută joi dimineața.

Peste 4.000 lei – salariul mediu net în STB

Conform directorului general interimar, salariul mediu brut în cadrul STB este de 6.970 lei, adică peste 4.000 lei net.

„Anul trecut, venitul salarial mediu brut a fost de 6.970 lei, ponderea cheltuielilor salariale fiind de 73,49% din totalul veniturilor. În 2010, ponderea era de 57%, iar, în prezent, la Societatea de Transport Voluntari ponderea este de 46,8%. Cu toată empatia față de angajați, dar trebuie să înțeleagă că pentru a se acorda ceva trebuie să fie fundamentat”, a miercuri Adrian Criț, pentru Mainnews.ro.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW