Saturday, February 4, 2023
Jurnalism corect


BREAKING NEWS Maia Sandu este noul președinte al Republicii Moldova

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 15 noiembrie 2020

UPDATE 0:45 Maia Sandu este noul președinte al Republicii Moldova. Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) înregistrează un avans de 131.968 de voturi în fața lui Igor Dodon, fiind rămase de centralizat sub 130.000 de voturi.

UPDATE 0:15 În Găgăuzia, regiunea autonomă populată de etnici turci, s-a încheiat numărarea voturilor: Igor Dodon – 94,59%, Maia Sandu – 5,41%. Maia Sandu înregistrează un avans de peste 100.000 de voturi în fața lui Igor Dodon. Au mai rămas de centralizat aproximativ 150.000 de cetățeni, exprimate în mare parte la secțiile din afara țării.

UPDATE 23:30 În raionul Taraclia, populat majoritar de etnici bulgari, s-a încheiat numărarea voturilor: Igor Dodon – 92,95%, Maia Sandu – 7,05%. Candidata declarat pro-europeană înregistrează un avans de 7% după procesarea a peste 96% din procesele verbale. Este de așteptat ca avansul candidatei declarat pro-europene să majoreze odată cu procesarea voturilor exprimate în secțiile de votare din Occident.

UPDATE 23:00 S-a încheiat numărarea voturilor și la cele 42 de secții deschise pentru alegătorii din stânga Nistrului: Igor Dodon – 85,8%, Maia Sandu – 14,2%.

UPDATE 22:45 În raionul Orhei, fieful electoral al lui Ilan Șor, au fost procesate toate procese verbale: Maia Sandu – 70,28%, Igor Dodon – 29,72.

UPDATE 22:25 Maia Sandu are un avans de aproape 3,3% în fața lui Igor Dodon, după înregistrarea a 82% din procesele verbale în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.

Este de așteptat ca avansul candidatei declarat pro-europene să majoreze odată cu procesarea voturilor exprimate în secțiile de votare din occident.

Știrea inițială

Maia Sandu are un avans de cel puțin nouă procente în fața președintelui în funcție Igor Dodon, potrivit exit-poll-urilor realizate în ziua alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.

Potrivit unui exit-poll realizat de Compania „Intellect Group” în colaborare cu asociația SPERO, Maia Sandu ar fi obținut 54.4% din totalul voturilor exprimate în Republica Moldova.

Igor Dodon, președintele în funcție, ar fi obținut un procent de 45.2%.

Potrivit sondajului realizat în ziua votului de comunitatea WatchDog.md și Institutul de Politici Publice, Maia Sandu este pe prima poziție cu 54,7%, în timp ce Igor Dodon ar fi obținut 45,3%.

Menționăm că marja de eroare a exit poll-ului realizat de „Intellect Grup” este de 5%, în timp ce marja de eroare a AfterPoll-ului este de 2.2%.

Cifrele menționate nu iau în calcul cele 250.000 de voturi exprimate în afara țării și alte 30.000 de voturi exprimate în stânga Nistrului.

Potrivit primului tur, voturile exprimate în afara țării ar fi acordate către candidatul PAS Maia Sandu într-un procent covârșitor.

Redăm în totalitate primele declarații ale candidaților:

Maia Sandu: „Astăzi am fost martorii unei mobilizări extraordinare a moldovenilor. În pofida crizei, în pofida neîncrederii în instituții, în pofida unei campanii murdare, oamenii au ieșit la vot în număr foarte mare – și aici în țară, și în diasporă. Oamenii au ieșit la vot pentru că le pasă. Oamenii vor ca vocea lor să fie auzită, oamenii vor să fie respectați, oamenii vor ca puterea să le ofere soluții la problemele lor. Mulțumesc tuturor celor care au participat astăzi la vot. Le mulțumesc din suflet oamenilor care au mers sute de kilometri până la secția de vot și care au așteptat la cozi uriașe pentru a vota. Ne închinăm în fața dumneavoastră! Astăzi diaspora a votat în număr de peste 250 de mii. Este o mobilizare fără precedent și un record istoric. Oamenii noștri au demonstrat că, oricât de departe ar ajunge, le pasă de țara lor, le pasă de rude, de casa lor. Regretăm foarte mult că mulți dintre dumneavoastră ați trebuit să așteptați ore în șir ca să puteți vota.

Din păcate, instituțiile statului nu s-au ridicat la nivelul provocărilor generate de aceste alegeri. Comisia Electorală Centrală a închis ochii la încălcări grave și evidente ale Codului electoral. În străinătate au fost mai multe situații unde era clar că există mulți doritori de a merge la vot, însă au fost deschise insuficiente secții de vot, astfel privând cetățenii de la exercitarea dreptului la vot. De asemenea, poliția și procuratura, în unele cazuri, au închis ochii la transportarea organizată a alegătorilor, chiar dacă acest lucru este interzis de lege, și nu au vrut să oprească mituirea alegătorilor.

În pofida acestor miopii selective din partea unor funcționari ai statului, eu cred că azi vocea cetățenilor se va face auzită. Toate amenințările, minciunile și șantajul la care au fost supuși cetățenii din partea oponenților noștri se vor întoarce, prin vot, împotriva celor care le-au lansat. Vin cu un apel la polițiști, membri și președinți ai comisiilor electorale, observatori, angajați în diferite instituții ale statului, către toți cei care sunt responsabili de protejarea voturilor cetățenilor: știu că în următoarele ore se vor pune presiuni pentru fraude, dumneavoastră sunteți cei care trebuie să respectați, trebuie să protejați votul cetățeanului. Cetățenii au votat și este responsabilitatea statului ca votul cetățenilor să determine rezultatul acestor alegeri.

Vreau să le mulțumesc frumos tuturor observatorilor și membrilor BESV pentru toate eforturile depuse în această zi. Știu că a fost foarte complicat. Vreau să vă rog în continuare să protejăm votul cetățenilor. Vă rugăm în continuare să fiți foarte atenți și să păstrați calmul.
Eu și colegii mei, la fel, vom fi foarte atenți la toate semnalele pe care le primim de la secțiile de la vot și vom documenta în continuare toate abuzurile care se comit.Vreau să mă adresez tuturor cetățenilor să așteptăm cu calm rezultatele acestor alegeri. Vreau să vă rog să nu ne lăsăm provocați, să respectăm toate procedurile. Ne revedem mai târziu pentru a discuta rezultatele, care sper că vor fi foarte bune”, a spus Maia Sandu, citată de publika.md.

Igor Dodon: „Avem o prezență la vot mai mare decât cum a fost cu patru ani în urmă, când am învins în turul doi. O să vedem cu cât va fi mai mare. Avem o participare foarte mare în diasporă, în Est și în Vest, dar și în stânga Nistrului. Nu vreau să vin acum cu aprecieri cum a avut loc acest scrutin. Primim semnale despre unele încălcări în special la votul din diasporă. De aceea o să mă abțin să dau aprecieri până vom acumula toată informația. Eu sunt destul de optimist referitor la rezultatele acestui scrutin. Măsurările noastre și calculele interne arată că conducem la o diferență destul de mare în interiorul țării. Asta fără diasporă și fără Transnistria, de aceea o să așteptăm când vor fi numărate toate voturile și vom veni cu declarații suplimentare”, a declarat Igor Dodon, citat de Jurnal.md.

Sursa foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW