Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Bolnavii de Covid nu vor avea nevoie de bilet de trimitere pentru a merge în centrele de evaluare

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 4 ianuarie 2022

Bolnavii infectați cu COVID-19 nu vor avea nevoie de bilet de trimitere pentru a merge în centrele de evaluare. Persoanele infectate vor fi evaluate și tratate gratuit indiferent dacă sunt asigurate sau nu. Acestea sunt concluziile unei videoconferințe la care a participat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, despre pregătirile necesare pentru valul 5 al pandemiei COVID-19.

La videoconferință au participat și secretarul de stat Adriana Pistol, președintele interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate Adela Cojan, dar și directorii direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv a Municipiului București, și managerii spitalelor.

În primul rând, s-a discutat despre centrele de evaluare a pacienților COVID și despre pregătirea spitalelor pentru a acorda servicii medicale atât pentru bolnavii infectați cu virusul SARS-CoV-2 cât și pentru cei cu alte patologii, „pentru a evita situația din valurile precedente care a dus la o mortalitate crescută”, informează un comunicat al Ministerului Sănătății remis marți, 4 ianuarie.

Potrivit sursei citate, Rafila „consideră foarte importante centrele de evaluare ambulatorie, în care pacienții infectați vor fi investigați și vor beneficia de tratament astfel încât să nu se mai producă supraaglomerarea secțiilor de spital”.

„Ne gândim la cele mai bune soluții atât pentru pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2 cât și la cei care au alte afecțiuni. Este esențial ca spitalele să rămână funcționale. Pacienții cu alte patologii trebuie să aibă acces în continuare la serviciile medicale”, a declarat ministrul Sănătății, citat în comunicat.

De altfel, și Adriana Pistol a subliniat importanța acestor centre de evaluare, precizând că este important ca pacienții cu COVID-19 să ajungă în ziua în care au primit rezultatul pozitiv într-un centru de evaluare, pentru a primi tratamentul adecvat formei de boală cât mai repede.

„Astfel, pot fi prevenite cazurile severe”, a explicat ea.

La rândul său, Adela Cojan, președintele interimar al CNAS, a adăugat că bolnavii infectați cu virusul SARS-CoV-2 nu vor avea nevoie de bilet de trimitere pentru a merge în centrele de evaluare.

„Vor fi evaluați și tratați gratuit atât pacienții asigurați, cât și cei neasigurați”, a afirmat Cojan.

Ministerul Sănătății va realiza centralizarea situației centrelor de evaluare și va pune la dispoziția cetățenilor o hartă interactivă cu acestea cât mai rapid, conchide sursa citată.

Bilanțul de azi

Grupul de Comunicare Strategică a raportat marți, 4 ianuarie, 3.900 de noi cazuri de COVID-19 și 52 de decese, dintre care 5 anterioare. În ziua precedentă, GCS a raportat 1.756 de cazuri de COVID-19 și 18 decese.

„Dintre cei 52 de pacienți decedați, 40 erau nevaccinați și 12 vaccinați. Cei 12 pacienți vaccinați care au decedat aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 40 – 49 de ani și peste 80 de ani. Toți pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități”, informează GCS.

În spitalele din țară, numărul persoanelor internate cu COVID-19 a ajuns la 2.593, dintre care 390 de pacienți sunt internați în stare gravă în secțiile ATI, iar doar 33 au certificat care atestă vaccinarea.

Cele 3.900 de cazuri au fost descoperite după ce, în ultimele 24 de ore, au fost efectuate 2.744 de teste RT-PCR și 42.766 de teste rapide antigenice.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW