Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Bogdan Olteanu, eliberat din închisoare. Fostul viceguvernator al BNR fusese condamnat la 5 ani de închisoare 

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 18 august 2022

Fostul viceguvernator al BNR, Bogdan Olteanu, a fost eliberat din închisoare joi, 18 august, după ce Curtea de Apel București a respins recursul DNA la decizia Tribunalului București de suspendare a executării pedepsei.

Bogdan Olteanu va trebui să se prezinte la instanță ori de cât ori este chemat, să informeze dacă își schimbă locuința, să nu părăsească România și să nu se aproprie de celelalte persoane implicate în dosar, printre care se numără Liviu Mihaiu, Dan Motreanu, Călin Popescu Tăriceanu sau Sorin Ovidiu Vântu.

Cum a fost posibil?

Potrivit motivării deciziei Tribunalului București, consultată de Ziare.com, judecătorul a arătat că există premisele revizuirii condamnării lui Bogdan Olteanu, având în vedere decizia Curții Constituționale din data de 26 mai privind întreruperea prescripției, astfel că s-ar impune suspendarea executării pedepsei.

„Potrivit deciziei CCR nr.126/2016 publicata in Monitorul Oficial nr.185/11.03.2016, o decizie de constatare a neconstituţionalităţii unei prevederi legale trebuie să profite, în formularea căii de atac a revizuirii, numai acelei categorii de justiţiabili care a invocat excepţia de neconstituţionalitate în cauze soluţionate definitiv până la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei prin care se constată neconstituţionalitatea, precum şi autorilor aceleiaşi excepţii, invocate anterior publicării deciziei Curţii, în alte cauze, soluţionate definitiv. Tribunalul constată că excepția de neconstituționalitate invocată de petentul-condamnat (Olteanu Bogdan – n.r.) este identică ca rațiune juridică si terminologie cu excepția de neconstituționalitate ce a făcut obiectul analizei deciziei (din data de – n.r.) 26.05.2022 publicată în Monitorul Oficial nr.565/09.06.2022. Astfel, chiar dacă cererea de sesizare a Curții Constituționale a fost respinsă ca inadmisibilă (în mod greșit potrivit deciziei din 26.05.2022 a CCR), ceea ce contează în „spiritul legii” este ca petentul-condamnat (Olteanu Bogdan – n.r.) a ieșit din pasivitate și a invocat excepția de neconstituționalitate, îndeplinind standardele trasate de decizia CCR nr.126/2016 publicată în Monitorul Oficial nr.185/11.03.2016”, arată judecătorul fondului în motivare.

1 milion euro – mită de la SOV

Olteanu a fost condamnat în octombrie 2020, printr-o decizie definitivă a Curții de Apel București, la 5 ani de închisoare.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în perioada iulie-noiembrie 2008, Bogdan Olteanu, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, a cerut și a primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu suma de 1 milion de euro și sprijin electoral, în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Ulterior, Liviu Mihaiu a fost numit în funcție pe data de 18 septembrie 2008.

CITEȘTE ȘI: Detalii din dosarul lui Bogdan Olteanu: Mita de 1 milion de euro, primită într-un ghiozdan la sediul PNL

Sursa foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW