Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Bogdan Chirițoiu dă explicații în Senat, după falimentul Euroins. Daniel Zanfir: Dacă spuneți că nu aveți ce să faceți, dați-vă demisia

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 27 martie 2023 Etichete: ,

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a explicat luni, 27 martie, în comisia economică din Senat, de ce nu a intervenit în scandalul insolvenței Euroins. Chirițoiu a susținut că instituția pe care o conduce nu are pârghiile legale pentru a interveni și că responsabilitatea îi revine Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), notează News.ro. 

Căderea Euroins este al patrulea faliment din ultimii opt ani de pe piața de RCA, după Carpatica Asig, Astra și City Insurance.

Bogdan Chiriţoiu a declarat în cadrul audierii că „Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a fost creată ca firmele de asigurări să nu îşi ia riscuri pe care nu le pot duce. Este un reglementator prudențial, cum ar fi BNR-ul, care are grijă ca băncile să nu rămână fără capital”, conform sursei menționate anterior.

Preşedintele comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir l-a criticat pe preşedintele Consiliului Concurenţei.

„Oamenii, dacă au văzut că funcţionează mecanismul ăsta, ei de aia şi-au permis să vină cu aceste preţuri, pentru că îşi premeditaseră foarte bine mecanismul prin care nu plătesc daunele, adun cât mai mulţi bani din piaţă, îi transfer în offshore şi statul român, prostul, să plătească. Domnule, dacă dumneavoastră spuneţi că nu aveţi ce să faceţi, daţi-vă domnule demisia. Să îmi spuneţi mie că la o gaură de un milliard de euro, Consiliul Concurenţei spune: Eu nu am ce să fac! De ce nu aţi venit cu această avertizare de care spuneaţi de acum doi ani, imediat după falimentul Astra şi Carpatica? Aţi văzut mecanismul (…) Domnule, dacă nu puteţi, la revedere, găsiţi-vă alt drum”, a spus preşedintele comisiei.

Chirițoiu vrea plafonarea prețurilor la RCA

„E un şoc puternic în piaţă. Sunt milioane de clienţi ai Euroins care în perioada următoare trebuie să schimbe poliţa, trebuie să meargă la altă companie. Evident că această schimbare poiate să creeze perturbări în piaţă. Şi atunci, într-o astfel de situaţie mi se pare justificat ca pentru o perioadă limitată să existe o plafonare a preţurilor. la ce nivel, care e mecanismul, că mergem pe preţul din martie 2022… astea sunt lucruri la care nu suntem noi în măsură să ne pronunţăm. Noi ne-am proonunţat pe oportunitatea plafornării, limitată. Exact preţul şi modul în care se plafonează o să fie stabilit de ASF. Sunt convins că Guvernul o să aprobe”, a spus Bogdan Chiriţoiu.

Și liderii coaliției de guvernare s-au exprimat în favoarea plafonării tarifelor RCA pentru a preveni, spun ei, o eventuală explozie a prețurilor, după ce ASF a retras licența și a constatat insolvența companiei Euroins, unul dintre cei mai mari jucători pe această piață.

ASF a realizat un proiect de act normativ în acest sens, care prevede înghețarea pentru 6 luni a tarifelor de primă practicate de asigurători pentru contractele RCA încheiate ulterior datei de 1 martie 2022. Acesta ar presupune și limitarea la maximum 8% din prima brută încasată pentru o perioadă de 6 luni a comisioanelor de distribuţie aferente contractelor RCA.

Proiectul privind înghețarea tarifelor RCA pentru 6 luni a fost retras de ordinea de zi a ședinței Executivului de vineri, 24 martie. Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF, susține că decizia de retragere a proiectului a fost luată pentru analizarea observaţiilor primite de instituție, iar premierul Ciucă a promis că actul normativ va fi adoptat săptămâna viitoare.

CITEȘTE ȘI: Scandal la audierea șefiei ASF. Cum explică Autoritatea situația pieței asigurărilor

Sursa foto: Guvernul României

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW