Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Bogdan Aurescu participă la reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre UE

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 25 ianuarie 2021

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, participă, luni, la reuninunea miniștrilor de resort din statele membre ale Uniunii Europene, ce are loc la Bruxelles. Temele principale de discuție sunt strategia UE de distribuire a vaccinurilor, cazul Navalnîi, perspectivele de consolidare a relaţiilor transatlantice, evoluţiile recente din relaţia cu Turcia, zona Golfului, Hong-Kong, Venezuela, relaţia UE-Egipt şi altele.

Bogdan Aurescu își va informa colegii europeni despre evoluţiile privind înfiinţarea şi găzduirea de către România a Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă (E-ARC), potrivit unui comunicat de presă transmis de MAE.

Despre strategia UE privind distribuirea vaccinurilor către state terţe, arată MAE, ministrul Bogdan Aurescu va reitera sprijinul României pentru crearea unui mecanism la nivelul Uniunii care să vină în întâmpinarea necesităţilor statelor din vecinătate în combaterea pandemiei de COVID-19”, a precizat sursa citată.

În ceea ce privește cazul lui Aleksei Navalnîi, ministrul român va arăta că arestarea liderului opoziţiei ruse confirmă înrăutăţirea generală a situaţiei drepturilor omului în Rusia şi îngrădirea spaţiului de acţiune a ONG-urilor. În plus, Aurescu va susține nevoia menținerii unei abordări unitare, transparente și coordonate în orice demers la nivelul UE de implicare în dialog cu autoritățile ruse.

În ceea ce priveşte relaţiile transatlantice, ministrul Bogdan Aurescu va evidenţia importanţa vitală a relaţiei transatlantice, inclusiv prin prisma valorilor şi obiectivelor de securitate comune. Va accentua, în acest sens, importanţa unei implicări active şi substanţiale a Uniunii în revitalizarea dialogului UE-SUA, în conformitate cu Concluziile recente ale Consiliului European şi cu cele ale Consiliului Afaceri Externe. De asemenea, oficialul român va arăta că este necesar ca agenda ambiţioasă a Uniunii să conducă rapid la demararea unei noi etape în relaţia UE-SUA, bazată pe o coordonare aprofundată cu noua Administraţie de la Washington”,  arată MAE.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW