Tuesday, February 27, 2024
Jurnalism corect


Bogdan Aurescu, întrevedere cu premierul moldovean: România va continua să acorde un sprijin solid Republicii Moldova

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 25 mai 2022

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, s-a întâlnit marți cu premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, și cu omologul său moldovean, Nicolae Popescu. Cei trei oficiali au discutat despre situația regională în contextul războiului din Ucraina, ministrul român subliniind că România va continua să acorde un sprijin solid și calibrat necesităților Republicii Moldova.

Cei trei s-au întâlnit marți, 24 mai, în marja ediției de anul acesta a Forumului Economic Mondial, desfășurată la Davos-Klosters, conform unui comunicat de presă al MAE transmis miercuri, 25 mai.

„Ministrul Bogdan Aurescu și cei doi înalți oficiali ai Republicii Moldova au abordat aspecte legate de situația regională pe fondul agresiunii militare ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei și modalități de contracarare a efectelor acesteia asupra Republicii Moldova.

Șeful diplomației române a subliniat că România va continua să acorde un sprijin solid și calibrat necesităților Republicii Moldova, atât politic, începând cu susținerea activă a demersurilor privind avansarea parcursului european al Republicii Moldova, cât și în plan bilateral, prin asistență financiară, materială și transfer de expertiză”, potrivit sursei citate.

Cei trei oficiali au vorbit și despre perspectivele emiterii Opiniei Comisiei Europene asupra statutului Republicii Moldova de stat candidat la aderarea la UE.

„Au fost discutate totodată aspecte legate de agenda contactelor politico-diplomatice pentru perioada imediat următoare, pentru o acțiune cât mai eficientă și coordonată în sprijinul Republicii Moldova și, în general, pentru avansarea agendei bilaterale.

În acest context, au fost abordate aspecte legate de facilitarea tranzitului mărfurilor din Republica Moldova și din Ucraina în și prin România, pentru sprijinirea eforturilor de combatere a crizei alimentare agravate la nivel global de agresiunea rusă în Ucraina. Oficialii au abordat în acest context necesitatea accelerării realizării proiectelor de interconectare, cu accent pe podurile peste Prut”, mai arată sursa citată.

MAE mai adaugă că cei trei au discutat și despre aspectele tehnice legate de debursarea donației de 10 milioane de euro recent decisă de România.

În același timp, oficialii de la București și Chișinău au căzut de acord asupra necesității accelerării implementării Acordului privind grantul de 100 de milioane de euro, recent intrat în vigoare, prin identificarea rapidă a proiectelor care vor fi finanțate.

Foto: Ministerul Afacerilor Externe/ Facebook

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW