Thursday, October 10, 2024
Jurnalism corect


Bogdan Aurescu, întâlnire cu premierul Ungariei / Oficialii au discutat despre declarațiile liderilor maghiari în România

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 15 noiembrie 2022 Etichete: , , ,

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a discutat marți, 15 noiembrie, cu prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, în cadrul unei vizite de lucru a oficialului român la Budapesta. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), au fost abordate subiecte precum comerțul, energia, minoritățile naționale, dar și conflictul din Ucraina. Mai mult, Aurescu a abordat problema declarațiilor publice neadecvate transmise de oficiali ungari în România.

În ceea ce privește schimburile comerciale, șeful diplomației române și premierul maghiar au discutat necesitatea echilibrării balanței comerciale, stimularea investițiilor românești în Ungaria, dar și a celor ungare pe tot teritoriul României.

Conform MAE, s-a mai discutat „apropiata semnare la București, în luna decembrie, a documentelor care pun baza proiectului România-Azerbaidjan-Georgia-Ungaria al cablului submarin de transport al energiei electrice verzi din Azerbaidjan, proiectul căii ferate de mare viteză București-Budapesta.”

Șeful diplomației române a adresat și problemele minorității române din Ungaria.

„Ministrul Aurescu s-a referit la Comitetul de specialitate româno-ungar privind minoritățile naționale, ca singurul cadru pragmatic de soluționare a problemelor minorităților naționale din cele două state, referindu-se și la problemele specifice ale minorității române din Ungaria. A propus, iar premierul ungar a fost de acord, crearea unui plan de contacte la nivelul miniștrilor de resort din cele două țări”, mai transmite MAE.

Premierul ungar a reiterat sprijinul țării sale pentru aderarea României la spațiul Schengen, „apreciind în mod deosebit modul eficient în care România asigură securitatea frontierelor sale externe și cooperarea între ministerele de interne ale celor două state.”

A fost discutată, totodată, situația din Ucraina, ministrul Aurescu prezentând sprijinul României și evaluarea părții române asupra perspectivelor de evoluție ale războiului ilegal al Rusiei contra Ucrainei.

Ministrul Bogdan Aurescu a abordat și chestiunea vizitelor private în România ale unor oficiali ungari și a declarațiilor publice neadecvate transmise de către aceștia.

Viktor Orban, declarații rasiste la Băile Tușnad

În context, amintim că, în luna iulie, într-un discurs de peste o oră, susținut în cadrul unui eveniment organizat de comunitatea maghiară din România în localitatea Băile Tușnad, premierul maghiar, Viktor Orban, a transmis mesaje controversate, rasiste și anti-europene.

Între altele, acesta s-a exprimat în favoarea unei noi strategii privind încheierea conflictului din Ucraina, în centrul căreia să se afle negocieri de pace între SUA și Federația Rusă, dar și împotriva migrației.

„De exemplu, în Bazinul Carpatic, nu suntem de rasă mixtă, ci pur și simplu suntem un amestec de popoare care trăiesc în propriile noastre patrii europene. Iar atunci când stelele sunt potrivite și vremurile sunt bune, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a spus Viktor Orban în timpul discursului susținut la Băile Tușnad.

Katalin Novak s-a declarat reprezentantul maghiarilor din România

De asemenea, în luna mai, președintele Ungariei, Katalin Novak, s-a declarat „reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent unde aceştia locuiesc”.

Atunci, MAE l-a contactat pe ambasadorul Ungariei în România și și-a exprimat îngrijorarea față de această declarație.

„În măsura în care declaraţiile Preşedintelui Ungariei, aflată în vizită privată în România, se referă şi la cetăţenii români de etnie maghiară, este de subliniat că, potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat. În plus, responsabilitatea primară pentru respectarea drepturilor identitare (etnice, culturale, religioase, lingvistice) ale cetăţenilor români de etnie maghiară revine României, ca stat de cetăţenie, Ungaria, ca stat înrudit, având cel mult un interes în consolidarea legăturilor culturale, astfel cum se arată atât în Raportul din 2001 al Comisiei de la Veneţia privind tratamentul preferenţial acordat minorităţilor naţionale de statul înrudit, cât şi în Declaraţia din 2001 a Înaltului Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE intitulată Suveranitate, responsabilitate şi minorităţi naţionale”, se arată în precizările transmise de MAE.

Sursa foto: Facebook / Ministerul Afacerilor Externe

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW