Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


Bogdan Aurescu: Eu nu văd absolut nicio problemă ca Federaţia Rusă să vină să viziteze baza de la Deveselu

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 27 ianuarie 2022

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat joi seara, 27 ianuarie, că nu vede absolut nicio problemă ca Federaţia Rusă sau oricine altcineva să vină să viziteze baza de la Deveselu.

Declarația este făcută în contextul în care surse guvernamentale au declarat pentru Main NewsRomânia ar fi de acord să primească oficiali ai Federației Ruse în inspecție la baza militară de la Deveselu, doar în condițiile în care reprezentanții Kremlin-ului ar accepta ca delegați români să vadă baze din Rusia.

„Eu nu văd absolut nicio problemă ca Federaţia Rusă, sau oricine altcineva, să vină să viziteze baza de la Deveselu şi să se convingă personal că acolo nu este nimic altceva decât ceea ce am spus noi, nu este niciun fel de ameninţare faţă de Federaţia Rusă. Dar există în acelaşi timp – şi aici cred că este o cerinţă absolut logică – există şi cerinţă de reciprocitate. Dacă Federaţia Rusă este interesată să verifice ceea ce deja cred că ştie, şi anume că această bază nu reprezintă în niciun caz o ameninţare, şi noi aliaţii, inclusiv România, avem dreptul să cerem să vizităm şi noi baze de rachete, de exemplu, amplasate pe teritoriul Federaţiei Ruse. Cred că este o cerere absolut normală”, a declarat ministrul de Externe, la Digi24, citat de News.ro.

Totodată, Bogdan Aurescu a precizat că nu este îngrijorat de solicitarea Rusiei ca NATO să îşi retragă trupele din România.

„Nu pot să spun că am fost îngrijorat, pentru că România este stat aliat, membru al NATO, avem toate garanţiile de securitate care decurg din această calitate, NATO este cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie, suntem acoperiţi de clauza de apărare colectivă. Iată, aliaţi din NATO foarte importanţi vin în România cu trupe şi cu echipamente ca să ne sprijine”, a mai spus, între altele, ministrul Aurescu, potrivit sursei citate.

Sistemul de apărare antibalistică NATO de tip Aegis, amplasat în România, a fost modernizat în anul 2019. NATO a precizat, de-a lungul timpului, că sistemele antibalistice sunt folosite strict în mod defensiv și se concentrează pe eventuale amenințări din afara spațiului euro-atlantic.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW