Wednesday, June 29, 2022
Jurnalism corect


Bogdan Aurescu: Este extrem de important să fie accelerată crearea Grupului de Luptă în România

By news.ro , in Stirile zilei , at 4 martie 2022

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat vineri, 4 martie, înaintea reuniunii extraordinare a miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO, că pentru România este extrem de important să fie accelerată crearea Grupului de Luptă în România, care va fi sub conducerea Franţei.

„Cât priveşte România, pentru noi cel mai important subiect de pe agendă este răspunsul pe care ar trebui să îl dea NATO la agresiunea rusă, în termeni de consolidare exemplară a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic. Pentru noi este extrem de imporant să accelerăm, cât de mult posibil, crearea Grupului de Luptă în România, care va fi sub conducerea Franţei”, a declarat Aurescu, vineri, înainte de reuniunea extraordinară a miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO.

El a adăugat că va sublinia nevoia ca NATO să reconsidere filosofia, structura şi elementele constitutive ale posturii pe Flancul Estic, întrucât condiţiile sunt „total diferite” faţă de cele care erau atunci când s-a început construcţia acesteia.

„Trebuie să adaptăm poziţia la realitatea care arată că trupele ruseşti sunt în Ucraina şi în Belarus. Deci trebuie să regândim totul”, a afirmat ministrul român de Externe.

Întrebat ce înseamnă această schimbare a posturii, Aurescu a explicat: „Trebuie să restructurăm postura pentru a o adapta la ceea ce Rusia face în Ucraina şi în Belarus. Pentru că acum când vorbim, practic, Belarus a devenit un alt district militar al Rusiei şi în acelaşi timp trebuie să ţinem cont de prezenţa Rusiei în Ucraina cu forţe militare”.

„Este diferit faţă de momentul din 2014, când Rusia a ocupat ilegal Crimeea şi apoi şi-a sporit prezenţa militară acolo. Dar la acel moment era ocupată doar Crimeea, deci trebuie să luăm în calcul această nouă realitate şi să ne adaptăm”, a completat el.

Aurescu a menţionat că îi va informa pe colegii săi şi despre decizia anunţată de preşedintele Klaus Iohannis de a creşte procentul din PIB alocat Apărării la 2,5%.

„De asemenea, le voi cere colegilor mei să sprijine mai mult ţările partenere, în special Republica Moldova şi Georgia”, a arătat el.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participă, vineri, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO, la care iau parte şi Finlanda, Suedia şi UE.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW