Monday, April 15, 2024
Jurnalism corect


Bogdan Aurescu: Este extrem de important ca procurorul Curţii Penale Internaţionale să se deplaseze imediat în Ucraina şi să înceapă investigaţia la Bucha

By news.ro , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 4 aprilie 2022

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a declarat, luni, la sediul MAE, unde a primit vizita ministrului afacerilor externe al Republicii Estonia, Eva-Maria Liimets, că „este extrem de important ca procurorul Curţii Penale Internaţionale şi experţii care fac parte din Biroul procurorului să se deplaseze imediat în Ucraina şi să înceapă investigaţia în zonele de la Bucha”.

Ministrul a arătat că subiectul major s-a referit la situaţia de securitate din Ucraina, care afectează nu doar regiunea ci şi întreg spaţiul european şi euro-atlantic.

„Am subliniat imperativul încetării imediate a acţunilor militare ruse în Ucraina, a retragerii trupelor ruseşti de pe teritoriul acestei ţări şi am condamnat, din nou, încă odată, ferm şi apăsat, atacurilor ruşilor împotriva civililor. Am condamnat fermn, încă odată, crimele comise la Butcha şi în alte localităţi din Ucraina. Este clar, este fără niciun fel de urmă de îndoială că răspunderea aparţine Rusiei, pentru aceste crime, pentru că au fost comise într-o zonă a Ucrainei, care era ocupată de forţele armate ruse”, a spus ministrul.

Aurescu a menţionat că este foarte important ca atoate aceste fapte să fie investigate şi cei vinovaţi să fie aduşi în faţa justiţiei şi să răspundă pentru faptele lor.

„Este motivul pentru care atât România, cât şi Estonia şi alte state ale comunităţii internaţionale au cerut încă de pe 2 martie, procurorului Curţii Penale Internaţionale, să demareze o investigaţie cu privire la posibilele crime de război, crime împotriva umanităţii, crime de genocid, comise pe teritoriul Ucrainei, inclusiv în acest context al conflictului declanşat în mod abuziv de Federaţia Rusă, pentru 24 februarie”, a mai declarat ministrul de Externe.

Ministrul a mai arătat: „În acest context, considerăm că este extrem de important ca procurorul Curţii Penale Internaţionale şi experţii care fac parte din Biroul procurorului să se deplaseze imediat în Ucraina şi să înceapă investigaţia în zonele de la Bucha şi respectiv alte oraşe care sunt deja sub controlul forţelor ucrainene, pentru a culege elemente de probă, astfel încât dosarele care vor fi instrumentate să fie extrem de solide”, a mai declarat Aurescu.

El a menţionat că este important să se acţioneze imediat în acest caz.

Ministrul de Externe a mai arătat că a discutat cu omologul său din Estonia despre modalităţile de colaborare pentru a continua presiunea asupra Federaţiei Ruse şi izolarea acestei ţări pe plan internaţional.

„România a susţinut şi continuă să susţină un răspuns cât mai ferm al comunităţii internaţionale, inclusiv prin adoptarea unor noi pachete de sancţiuni din partea Uniunii Europene, care să fie robuste, care să fie argumengtate juridic şi care ăs descurajeze în continuare escaladarea conflictului de către Rusia”, a spus Aurescu, precizând că există discuţii la nivelul UE pentru implementarea unui nou pachet de sancţiuni.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW