Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Bogdan Aurescu, despre prezența militară rusă în regiune: Nu ne simţim ameninţaţi. Marea Neagră e parţial şi un „lac” NATO

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 6 mai 2021

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, referitor la prezența militară a Federației Ruse în regiune, a transmis că România nu se simte în vreun fel amenințară, în condițiile apartenenței țării noastre la NATO.

„Nu ne simţim ameninţaţi. România este aliat NATO, face parte din Alianţă – cea mai de succes şi cea mai puternică alianţă militară din istorie -, nu ne simţim ameninţaţi, dar, în acelaşi timp, suntem îngrijoraţi când vedem o dislocare masivă de militari, o asemenea demonstraţie de forţă militară în regiune. Nu putem să nu ne întrebăm care este motivul pentru acest lucru, ce tip de îngrijorare vrea să transmită Rusia către noi, în calitate de aliaţi NATO din regiune. Datorită aliaţilor NATO, Marea Neagră e parţial şi un ‘lac’ NATO. Nu putem renunţa la a fi prezenţi în regiune ca membri ai Alianţei şi cred că este important să continuăm să ne promovăm valorile în regiune”, a afirmat ministrul Bogdan Aurescu, la dezbatere organizată online EPC Talks Geopolitics, citat de Agerpres.

În același timp, oficialul român a subliniat că „este important ca NATO să continue apărarea şi descurajarea în această zonă şi că, în acelaşi timp, conflictele prelungite din zonă reprezintă o ameninţare la securitatea regională şi nu numai”.

Declarațiile făcute de Bogdan Aurescu după ce Federația Rusă a desfășurat peste 100.000 de militari la granița cu Ucraina, cea mai importantă mișcare de trupe de la anexarea Crimeei din 2014.  Cu toate că ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a anunțat retragerea, conform evaluărilor făcute de SUA și NATO, circa 80.000 de militari au rămas mobilizați iar armamentul greu – camioanele și vehiculele blindate – a fost lăsat în teren.

Sursa foto: MAE

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *