Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Bogdan Aurescu: Dacă Ucraina pierde, atunci securitatea României și a cetățenilor români este amenințată

By Diochetanu Andreea , in Politic Război în Ucraina Stirile zilei , at 18 iulie 2022

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participă luni, 18 iulie, la reuniunea miniștrilor de Externe ai statelor membre ale Uniunii Europene – Consiliul Afaceri Externe (CAE), care se desfășoară la Bruxelles.

Înaintea începerii reuniunii oficiale, Bogdan Aurescu a declarat că discuțiile se vor axa pe efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei, în condițiile în care la întrevedere participă și omologul său ucrainean, Dmitri Kuleba. Totodată, pe agenda discuțiilor se înscriu și reformele pe care Ucraina trebuie să le facă, în vederea aderării la blocul comunitar.

„Astăzi, vom avea o altă discuție importantă despre efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei, împreună cu ministrul de externe al Ucrainei, domnul Kuleba. Este prima discuție de acest gen la nivelul miniștrilor de externe după decizia istorică a Consiliului [European] de la sfârșitul lunii iunie de a acorda Ucrainei statutul de țară candidată, deci este foarte importantă.

Vom discuta astăzi – și credem că este foarte important – despre cum putem ajuta Ucraina să facă reforme în condițiile actuale de război. Pentru că, după cum știți, avizul Comisiei din 17 iunie, care a propus acordarea statutului de candidat, a stabilit, de asemenea, o serie de criterii de referință, astfel încât Ucraina trebuie să facă reforme. În condițiile actuale, aceasta este o provocare”, a declarat oficialul român.

Ministrul Aurescu își va exprima, totodată, sprijinul deplin pentru noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

CITEȘTE ȘI Comisia Europeană a adoptat al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse

Bogdan Aurescu a subliniat că, dacă Ucraina pierde războiul cu Federația Rusă, atunci securitatea României și a cetățenilor români este amenințată.

„Uneori aud oameni, în România sau în alte părți, care propagă, cu voie sau fără voie, narațiunile propagandei rusești prin întrebarea De ce ajutați Ucraina și pe cetățenii ucraineni?; De ce nu ajutați România și nu Ucraina? Iar răspunsul meu la aceste întrebări este clar și răspicat: dacă Ucraina eșuează, atunci securitatea României, securitatea cetățenilor români și securitatea euro-atlantică sunt amenințate. Așadar, este în interesul strategic al României și al tuturor statelor membre europene să sprijinim pe deplin Ucraina pentru a învinge în acest război declanșat de Rusia împotriva vecinului nostru.

În același timp, trebuie să sprijinim și alte țări din regiune, de exemplu Republica Moldova, Georgia și trebuie să privim cu mare atenție ce se întâmplă în Caucazul de Sud și chiar în Asia Centrală”, a adăugat el.

Despre Republica Moldova, el a precizat că va prezenta, în cadrul reuniunii, rezultatul foarte bun al Conferinței Platformei de Sprijin pentru Moldova, pe care a găzduit-o vineri, la București, împreună cu ministrul de externe al Germaniei și cu ministrul [de stat] pentru Dezvoltare, Francofonie și Parteneriate al Franței.

„Am avut rezultate foarte bune. Pe de o parte, am reușit să obținem angajamente de aproximativ 615 milioane de euro, din care 432 de milioane de euro sub formă de granturi pentru Moldova. Și, pe de altă parte, am consolidat rolul acestei Platforme ca instrument de sprijinire a reformelor în Republica Moldova, pentru că Republica Moldova a primit și ea statutul de țară candidată și trebuie să facă reforme în conformitate cu etapele sau reperele care au fost incluse în Avizul Comisiei din 17 iunie”, a completat oficialul român.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *