Sunday, December 10, 2023
Jurnalism corect


Bogdan Aurescu, convorbire telefonică cu Antony Blinken / Subiectele discutate de cei doi oficiali

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 18 aprilie 2022

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a avut luni, 18 aprilie, o convorbire telefonică cu omologul său din SUA, secretarul de stat Antony Blinken. Cei doi oficiali au discutat despre consecințele războiului din Ucraina și despre modalitățile concrete prin care țările Aliate pot oferi sprijin țării afectată de agresiunea Federației Ruse, a informat Ministerul de Externe.

Bogdan Aurescu i-a prezentat lui Antony Blinken evaluările României în ceea ce privește securitatea pe Flancul Estic al NATO și la Marea Neagră și acțiunile autorităților române pentru sprijinirea Ucrainei, luate la nivel politic, logistic și umanitar.

Secretarul de stat Antony Blinken a adresat ministrului Aurescu mulțumirile deosebite ale SUA pentru rolul regional asumat de țara noastră și pentru toate măsurile luate de România pentru gestionarea actualei crize, pentru susținerea multidimensională oferită Ucrainei și altor parteneri vulnerabili din regiune, inclusiv Republicii Moldova”, se arată în comunicatul MAE.

Totodată, Blinken a apreciat „angajamentul constant al României, ca partener strategic al SUA și aliat NATO responsabil și de încredere, pentru stabilitatea și securitatea regiunii Mării Negre, dar și la nivel european și euroatlantic”.

Ministrul Bogdan Aurescu a mai transmis că implementarea Grupului de Luptă al NATO pe teritoriul României trebuie accelerată.

Cei doi oficiali au mai convenit că deciziile pe care le va lua Alianța la Summitul NATO de la Madrid, ce va avea loc în luna iunie, vor fi esențiale pentru transformarea și adaptarea posturii consolidate de descurajare și apărare a Alianței.

Șeful diplomației române a adresat mulțumiri pentru decizia SUA de a-și crește prezența militară pe teritoriul țării noastre și a evidențiat necesitatea consolidării, în continuare, a unei prezențe americane și aliate cât mai robuste în România și pe întreg Flancul Estic, în special la Marea Neagră”, potrivit sursei citate.

Antony Blinken a oferit asigurări că SUA sunt angajate în protejarea teritoriilor României și ale tuturor aliaților, în special a acelor țări care se află în prima linie.

Ministrul român de Externe i-a prezentat omologului american necesitățile Republicii Moldova în ceea ce privește criza declanșată de războiul din Ucraina și pentru consolidarea rezilienței.

Secretarul de stat al SUA a fost de acord cu evaluarea părții române privind importanța consolidării rezilienței în Vecinătatea Estică, cu accent pe necesitatea sprijinirii Republicii Moldova”, arată MAE.

Totodată, cei doi oficiali au pus accent pe cei 25 de ani, împliniți în anul 2022, de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA. Astfel, a fost agreat că cele două părți vor începe să pregătească o agendă de activități diplomatice adecvate și că vor păstra dialogul de nivel în perioada următoare.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat invitația adresată secretarului de stat Antony Blinken de a vizita România, invitație primită cu multă deschidere”, a transmis Ministerul de Externe.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW