Tuesday, December 7, 2021
Jurnalism corect


Bogdan Aurescu cere intervenția UE pentru soluționarea crizei de gaze din Republica Moldova

By Vîrban Robert , in Politic Republica Moldova Stirile zilei , at 18 octombrie 2021

Ministrul interimar al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a anunţat luni, 18 octombrie, că îi va informa pe şefii diplomaţiilor europene, reuniţi la Luxemburg, despre criza alimentării cu gaze naturale din Republica Moldova şi îi va ruga să ajute Chişinăul să depăşească această situaţie, notează Agerpres.

„O să îi informez pe colegii mei în legătură cu criza din Republica Moldova în ceea ce priveşte alimentarea cu gaz natural. Este un moment critic pentru Guvernul de la Chişinău. Asta se întâmplă din cauza schimbărilor bruşte făcute de Rusia în ceea ce priveşte condiţiile de furnizare şi costurile la gaz natural. Astfel, îi voi ruga pe colegii mei şi instituţiile europene să susţină, cu experţi şi ajutor financiar, rezolvarea acestei crize, deoarece depăşirea crizei va permite Guvernului de la Chişinău să implementeze procesul ambiţios de reforme la care s-a angajat după alegerile de pe 11 iulie”, a declarat Aurescu, înaintea Consiliului Afaceri Externe ce are loc la Luxemburg.

Guvernul Republicii Moldova a instituit miercuri, 13 octombrie, stare de alertă în sectorul energetic din cauza problemelor de aprovizionare cu gaze naturale.

Păcură din rezerva statului pentru reducerea consumului

Comisia pentru Situații Excepționale a decis eliberarea și folosirea păcurii din rezerva statului, astfel încât să fie redus consumul de gaz la Termoelectrica. Folosirea păcurii a început de miercuri și va continua în zilele următoare. Rezervele actuale permit furnizarea agentului termic și generarea de energie electrică aproximativ pentru aproximativ o lună de zile.

Criză fără precedent de alimentare cu gaze

Republica Moldova, stat dependent de importurile de gaze naturale din Federația Rusă, se confruntă cu o criză fără precedent în acest sector, în contextul în care gigantul Gazprom și-a redus livrările iar contractul a expirat luna trecută. Cele două părți negociază în acest moment o nouă înțelegere, însă responsabilii de la Chișinău sunt nemulțumiți de prețurile semnificativ mai mari decât în anii precedenți oferite de Gazprom.

Se caută soluții în România

Un colac de salvare ar putea veni din România sau Ucraina, state cu care Republica Moldova are conducte de aprovizionare, dar care la rândul lor depind de gazul rusesc. Comisia pentru Situații Excepționale a luat decizia de a impune Energocom, compania națională de furnizare a energiei electrice, să achiziționeze gaze naturale de pe piața de la București, respectiv de pe cea de la Kiev.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW