Wednesday, June 12, 2024
Jurnalism corect


Bogdan Aurescu: Actuala criză este despre securitatea euro-atlantică / Ministrul francez de Externe: Mijloacele folosite de Rusia sunt fără precedent în istoria recentă

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 3 februarie 2022

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a găzduit joi, 3 februarie, o nouă rundă de consultări a Formatului București B9, pe tema amenințărilor de la granița Ucrainei cu Federația Rusă. La discuții au participat și miniștrii de Externe al Franței, Jean-Yves Le Drian, și al Ucrainei, Dmytro Kuleba. 

Reuniunea ne-a permis să schimbăm idei și analize aprofundate. Actuala criză de securitate nu este doar despre securitatea Ucrainei, nu este doar despre securitatea regiunii, este despre securitatea euro-atlantică. Federația Rusă a masat trupe în vecinătatea Ucrainei, iar asta ne preocupă. Consolidarea francului estic este necesară indiferent de evoluțiile actuale de securitate”, a transmis Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, la finalul discuțiilor din cadrul Formatului București B9.

Miniștrii de Externe ai celor 9 state din Formatul București B9, alături de cei ai Franței și ai Ucrainei, au abordat în detaliu situația de securitate de pe flancul Estic al NATO. Bogdan Aurescu a menționat că există o deteriorare continuă a situației de securitate, din cauza acțiunilor destabilizatoare ale Federației Ruse.

Nu putem accepta amenințarea cu folosirea forței, concepte depășite cum sunt cele referitoare la sferele de influență, încercări de subminare a politicii ușilor deschise a NATO, fiecare stat având libertatea de a-și alege propria politică externă și de securitate”, a subliniat ministrul român de Externe.

Totodată, ministrul român a punctat că NATO și UE trebuie să aibă un răspuns unitar în ceea ce privește dialogul cu Federația Rusă.

A rezultat clar dorința de a menține unitatea aliată. Această unitate trebuie să se reflecte în forța și eficiența discuțiilor noastre. Am discutat despre instrumentul sancțiunilor care trebuie utilizat ca instrument de descurajare, necesitatea unei coordonări și complementarități între UE și NATO”, a adăugat Aurescu.

Invitația adresată ministrului ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, reflectă solidaritatea și susținerea României pentru suveranitatea și securitatea Ucrainei, a precizat șeful MAE.

Este în complementaritate cu demersurile făcute în mod constant, de a sprijini Ucraina. Reiterez sprijinul politic ferm acordat Ucrainei în fața provocărilor și amenințărilor de securitate cu care se confruntă acest stat”, potrivit ministrului român de Externe.

Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe, a punctat că statele membre ale UE se pot baza pe susținerea Franței, amintind de trupele franceze care vor fi trimise în România.

Luăm situația foarte în serios. Mijloacele folosite de Rusia sunt fără precedent în istoria recentă și ne lasă să ne așteptăm la toate situațiile posibile. Am amintit și rușilor că orice acțiune directă și agresivă în Ucraina va duce la sancțiuni imediate și trebuie să continuăm această pregătire a sancțiunilor în sânul UE. Am invitat Rusia să continue dialogul în toate structurile pertinente pentru că este singura modalitate de a ajunge la detensionare durabilă”, a precizat Jean-Yves Le Drian.

Formatul București B9, lansat în anul 2015, cuprinde 9 state membre NATO situate pe flancul Estic al Alianței: România, Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Ungaria.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW