BNR: Noile evaluări relevă o perspectivă înrăutăţită a inflaţiei comparativ cu previziunile precedente
Membrii Consiliului de Administrație al BNR estimează o înrăutățire a perspectivei inflației pe termen scurt, cu o ușoară creștere a ratei anuale a inflației până la sfârșitul anului 2024 și fluctuații pronunțate în semestrul I 2025.
La ședința din 8 noiembrie 2024, BNR a decis menținerea ratei dobânzii de politică monetară la 6,50%, a dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% și a dobânzii pentru facilitatea de depozit la 5,50%.
Rata anuală a inflației a scăzut în septembrie 2024 la 4,62%, față de 5,10% în august, însă reducerea din trimestrul III a fost mai mică decât în trimestrul anterior și sub estimări. Scăderile din prețurile administrate și ale combustibililor, influențate de efecte de bază și de scăderea cotației țițeiului, au fost contrabalansate de creșterea prețurilor alimentelor și, într-o măsură mai mică, a energiei electrice, afectate de seceta severă din acest an.
Rata anuală a inflației CORE2 ajustat a încetinit scăderea în trimestrul III, ajungând la 5,6% în septembrie, față de 5,7% în iunie, sub estimări. Aceasta a fost influențată de creșterea prețurilor alimentelor procesate, încetinirea scăderii prețurilor serviciilor și diminuarea rapidă, dar încă ridicată, a dinamicii prețurilor mărfurilor nealimentare.
„În ceea ce priveşte evoluţiile macroeconomice viitoare, membrii Consiliului au arătat că noile evaluări relevă o perspectivă înrăutăţită a inflaţiei comparativ cu previziunile precedente, mai cu seamă pe termen scurt, în condiţiile în care rata anuală a inflaţiei este aşteptată să crească uşor în ultimele luni ale anului curent şi să cunoască o fluctuaţie pronunţată în semestrul I 2025, rămânând astfel deasupra intervalului ţintei şi semnificativ peste valorile anticipate anterior. Totodată, ea este aşteptată să îşi reia ulterior descreşterea pe o traiectorie mai ridicată decât cea din prognoza precedentă, coborând abia în debutul anului 2026 sub limita de sus a intervalului ţintei şi rămânând în proximitatea acesteia până la finele orizontului prognozei. Astfel, rata anuală a inflaţiei se va mări probabil la 4,9% la finele anului curent, iar apoi se va reduce la 3,5% în decembrie 2025 şi la 3,3% la finele orizontului prognozei, comparativ cu valorile de 4%, 3,4% şi respectiv 3,2% indicate de proiecţia precedentă pentru aceleaşi momente de referinţă”, arată minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României din 8 noiembrie.
Membrii Consiliului BNR au remarcat că fluctuațiile și nivelurile ridicate ale inflației în următoarele trei trimestre sunt influențate de efectele de bază (inclusiv din legislația energiei din aprilie 2024), seceta severă și creșterea cotațiilor unor mărfuri, care afectează prețurile alimentelor și energiei. Pe termen lung, factorii ofertei vor deveni dezinflaționiști, datorită efectelor de bază asupra prețurilor non-alimentare, administrate și produselor din tutun.
Inflația CORE2 ajustat este prognozată să scadă gradual, ajungând la 5,1% în decembrie 2024, 3,5% în decembrie 2025 și 3,2% la sfârșitul orizontului de prognoză, cu valori ușor diferite față de proiecțiile anterioare.
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Comentarii