Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Blue Air a depus plângere penală împotriva șefului ANPC


Operatorul de transport aerian Blue Air a anunțat miercuri, 5 octombrie, că a depus plângere penală împotriva șefului Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, pe care îl acuză că a urmărit producerea unor daune materiale companiei, prin afirmaţii false.

Totodată, compania susține că șeful ANPC a urmărit să ofere principalului competitor al Blue Air „câmp liber” pe piaţa de transport aerian de pasageri din România

„Suntem convinşi că această nouă comunicare de informaţii false a fost declanşată de anunţul investitorilor interesaţi în preluarea şi reorganizarea Blue Air, anunţ făcut în data de 30 septembrie 2022, posibilitatea salvării Blue Air fiind una care pare să nu convină lui Constantinescu Horia.

Acesta nu a mai aşteptat răspunsul autorităţilor române cu privire la propunerea primită din partea investitorilor, ignorând în mod flagrant atât faptul că prin declaraţiile sale false afectează în mod grav posibilitatea statului român de recuperare a garanţiilor acordate pentru împrumutul în cuantum de 300.775.000 lei, dar şi posibilitatea pasagerilor afectaţi de anulări de recuperare a sumelor datorate de noi”, a transmis operatorul de transport aerian, citat de Agerpres.

Context

Compania Blue Air și-a suspendat toate zborurile începând cu data de 6 septembrie, după ce conturile i-au fost poprite de Administrația Fondului de Mediu. Deși, la presiunea politicienilor, instituția statului a ridicat poprirea, compania aviatică nu a mai putut să își reia zborurile din cauza situației economice dezastruoase. Sute de mii de români au rămas cu banii plătiți pe bilete, șansele să-i recupereze fiind extrem de mici.

ANPC a anunţat, marţi seară, că sancţionează Blue Air pentru cursele anulate din 15 iunie până în prezent, peste 150.000 de consumatori din 23 de state membre ale Ununii Europene fiind afectaţi. Valoarea totală a sancţiunior aplicate companiei de către ANPC se ridică la 10 milioane de lei. Detalii aici.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii