Bloomberg: Administrația Trump presează România să permită candidatura lui Călin Georgescu

Autorităţile române se confruntă cu presiuni intense din partea administraţiei preşedintelui Donald Trump pentru a-i permite lui Călin Georgescu să candideze la președinție, relatează Bloomberg.
Oficiali americani au purtat recent discuţii cu omologii lor de la București privind alegerile prezidențiale, programate în luna mai, în care au insistat că Georgescu să nu fie descalificat.
Surse guvernamentale au precizat pentru Bloomberg că oficialii de la București au fost luați prin surprindere de la atacul lui Vance, în care i-a atacat pe liderii europeni că ar fi marginalizat așa-numitele partide de dreapta. Totodată, Guvernul român s-a arătat surprins de insistenţa administraţiei Trump în privinţa lui Georgescu
Potrivit sursei citate, subiectul a fost abordat în multiple întâlniri internaţionale. Ministrul român de externe, Emil Hurezeanu, a discutat despre alegeri cu emisarii lui Trump, Keith Kellogg şi Richard Grenell, în timp ce ministrul Economiei, Bogdan Ivan, s-a întâlnit cu JD Vance summitul pe tema inteligenței artificiale, desfăşurat la Paris.
Cu toate acestea, arată Bloomberg, România a avut dificultăţi să stabilească un canal stabil de comunicare cu administraţia Trump pentru a calma tensiunile legate de scrutin.
Intervenții pentru scăparea fraților Tate
De asemenea, miliardarul Elon Musk, un susţinător declarat al lui Trump, l-a sprijinit pe Georgescu. Pe platforma sa X, Musk a distribuit marţi o declaraţie a politicianului român, în care acesta promitea interzicerea „organizaţiilor afiliate lui George Soros”, în condițiile în care Fundația Soros a plecat din România în 2017.
„România merită propria sa suveranitate”, a scris Musk, care a fost criticat pentru sprijinul oferit şi altor partide extremiste din Europa, inclusiv Alternative für Deutschland (AfD) din Germania.
Financial Times a dezvăluit luni că administraţia Trump face presiuni asupra autorităţilor române pentru ca fraților Andrew și Tristan Tate, acuzați printre altele de trafic de persoane și viol, să le fie permisă ieșirea din țară.
Potrivit sursei citate, prima dată cazul fraţilor Tate a fost adus în discuţie de oficialii americani săptămâna trecută, într-o convorbire telefonică cu reprezentanţi ai Guvernului României. De asemenea, trimisul special al lui Donald Trump, Richard Grenell, i-a transmis această solicitare ministrului de externe, Emil Hurezeanu, într-o discuție avută în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen.
Contactat de G4Media, Hurezeanu a recunoscut că a avut o discuție o discuție cu Richard Grenell, pe unul dintre holurile clădirii unde a avut loc conferința, în care oficialul american i-a invocat pe frații Tate.
„<<Mă interesează, cum bine știți, soarta fraților Tate>>, mi-a răspuns. Și atât. Apoi, i-am mai cerut o întâlnire pentru că voiam să aflu mai multe despre ce vrea să facă, ce intenții are în raport cu România, dar această întâlnire nu a mai avut loc”, a declarat Emil Hurezeanu pentru G4Media.
Stiripesurse.ro a relatat că Richard Grenell ar fi efectuat pe 9 februarie o vizită-fulger în România în timpul căreia s-ar fi întâlnit cu mai multe personaje cunoscute, printre care și frații Tate
Luna aceasta, Richard Grenell a scris pe X că România este „cel mai recent exemplu” al modului în care fondurile plătite de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) au fost „folosite ca armă împotriva oamenilor şi politicienilor care nu erau woke”. Administraţia Trump a redus plăţile USAID şi a încercat să concedieze mulţi dintre angajaţii săi.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea