Sunday, July 21, 2024
Jurnalism corect


Blocaj pe șantierul liniei de tramvai 5 din cauza restanțelor Primăriei Capitalei / Consilierii generali, chemați din concediu să rezolve problema – EXCLUSIV

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 9 iulie 2024

Firma Mari Vila-Com, constructorul care efectuează lucrările de modernizare la linia de tramvai 5, a abandonat șantierul din cauza întârzierilor Primăriei Capitalei cu decontarea facturilor pentru acest proiect. Pentru ca problema să se rezolve este nevoie de o rectificare bugetară aprobată de Consiliul General. Contactat de Mainnews.ro, viceprimarul Stelian Bujduveanu a anunțat că grupul PNL lucrează la un convocator astfel încât proiectul un proiect în acest sens să fie pus pe ordinea de zi și aprobat. 

Primăria Capitalei a încheiat, la finele anului 2023, cu o asociere condusă de firma Mari-Vila Com contractul pentru modernizarea liniei de tramvai 5, de la Șoseaua Ștefan cel Mare la Podul Băneasa.

Investiția constă în lucrări la calea de rulare, realizarea a 18 peroane noi, lucrări la rețeaua de contact, modernizarea substației electrice de tracțiune Nordului, lucrări la sistemul de iluminat public, relocarea semaforizării de pe B-dul Barbu Văcărescu și Strada Alexandru Șerbănescu și lucrări la rețelele edilitare. Lucrările ar trebui finalizate în 12 luni, inclusiv proiectarea, iar termenul de garanție este de 5 ani. Valoarea investiției este de 170 milioane lei, TVA inclus. Traseul propus pentru reabilitarea liniei are o lungime de 4,25 kilometri pe bulevardul Barbu Văcărescu și strada Alexandru Șerbănescu.

Blocaj pe șantierul liniei 5

Începute anul acesta, lucrările au avansat excelent, stadiul general fiind undeva la 50%. Constructorul a început încă de luna trecută montarea șinelor, iar dacă totul mergea bine, tramvaiele ar fi putut reveni pe traseu încă de anul acesta.

Evoluția este însă în acest moment incertă. Constructorul a abandonat șantierul, după ce municipalitatea nu i-a achitat mai multe facturi. Într-un interviu acordat pentru Buletin de București, Marin Mândrilă, patronul Mari Vila-Com, a subliniat că firma sa are de primit peste 40 milioane de lei.

Noi avem acuma situații de plată făcute, unele chiar și facturate, în valoare de vreo 40 și ceva de milioane de lei. Din ăștia ni s-a plătit cinci milioane și ceva de lei pe tot șantierul. Noi suntem mult mai avansați decât acei 40 și ceva de milioane de lei cu care suntem în stadiul de a-i factura. Lucrarea e făcută cam 50% din total. O lucrare cu o valoare de vreo 160 de milioane de lei cu TVA cu tot și noi am executat cam 50% din această lucrare. Când s-a deschis șantierul a venit într-o conferință de presă primarul și a spus că are bani. Și presa l-a întrebat și a spus că nu-i problemă că sunt bani. Eu am spus atunci că dacă utilitățile nu ne dau de furcă, să găsim utilități deosebite pe sub linia de tramvai, și dacă avem bani, noi dăm lucrarea înainte de termen și chiar am specificat că la finalul anului lucrarea va fi gata. (…) Consilierii nu vor să se strângă la invitația primarului. El (n.r. – Nicușor Dan) zice că vrea rectificare de buget ca să poată să ne plătească sau un credit la bancă. Și pentru una și pentru alta are nevoie de aprobare de la Consiliul General”, a declarat Marin Mândrilă.

Consilierii generali, chemați din concediu

După ce problema a ajuns la urechile publicului și ale presei, politicienii au început să caute rezolvări. Contactat de Mainnews.ro, viceprimarul PNL Stelian Bujduveanu a anunțat că grupul liberal a început demersurile pentru convocarea unei ședințe de Consiliu General în care să fie făcută o rectificare bugetară.

„Lucrăm la un convocator. Vom invita grupurile politice să semneze acest convocator. Asta dacă până atunci primarul general nu va convoca o ședință pentru a pune bani în linia bugetară, astfel încât să fie plătit constructorul. (…) Motivul pentru care grăbim această convocare este că această lucrare este cea mai avansată reabilitare de linie de tramvai și nu trebuie să stagneze în vreun fel”, a declarat Stelian Bujduveanu pentru Mainnews.ro.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW