Sunday, December 10, 2023
Jurnalism corect


Biserica Ortodoxă Rusă susține că papa Francisc a interpretat greșit discuția cu patriarhul Kirill

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 4 mai 2022

Biserica Ortodoxă Rusă a emis miercuri, 4 mai, o declarație în care îl critică pe papa Francisc, afirmând că acesta a denaturat ultima conversație pe care a avut-o cu patriarhul Kirill al Moscovei.

Într-un interviu acordat ziarului italian Corriere della Sera la începutul acestei săptămâni, Papa Francisc a povestit că a „vorbit cu Kirill timp de 40 de minute prin Zoom. În primele 20, cu o carte în mână, mi-a citit toate justificările pentru război. Am ascultat și i-am spus: Nu înțeleg nimic din toate astea. Frate, noi nu suntem clerici de stat, nu putem folosi limbajul politicii, ci pe cel al lui Isus”.

Agenția rusă de știri RIA publică acum o declarație a Departamentului pentru Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei, în care se spune: „Negocierile Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse cu Papa și cu șeful Bisericii Anglicane, arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, au avut loc online în data de 16 martie. Aceștia au discutat despre problemele legate de ajutorarea refugiaților, despre dreptul fiecăruia de a-și mărturisi credința și limba maternă fără persecuție politică și despre rolul creștinilor în căutarea păcii în Ucraina.

Este regretabil că, la o lună și jumătate de la conversația cu patriarhul Kirill, papa Francisc a ales un ton greșit pentru a transmite conținutul acestei conversații. Este puțin probabil ca astfel de declarații să contribuie la stabilirea unui dialog constructiv între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă Rusă, care este deosebit de necesar în prezent”.

RIA adaugă că Biserica Ortodoxă Rusă a explicat apoi că patriarhul Kirill i-a spus papei Francisc că războiul a început din cauza unei lovituri de stat în Ucraina în 2014 și a promisiunii încălcate a NATO de a nu se deplasa spre est.

Context

Papa Francisc a acordat un interviu ziarului italian Corriere della Sera în care spune că, în prezent, nu are planuri de a vizita Kievul, capitala Ucrainei, dar s-a oferit să se întâlnească cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

De asemenea, papa a avut câteva cuvinte critice la adresa patriarhului Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, care a fost un susținător vocal al războiului.

„Am vorbit cu Kirill timp de 40 de minute prin Zoom. Primele douăzeci, cu o carte în mână, mi-a citit toate justificările pentru război. Am ascultat și i-am spus: Nu înțeleg nimic din toate astea. Frate, noi nu suntem clerici de stat, nu putem folosi limbajul politicii, ci pe cel al lui Isus”, a mai povestit papa Francisc.

Mai multe detalii, aici.

În context, merită menționat că miercuri, 4 mai, Comisia Europeană a propus sancționarea șefului Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, în ultimul val de măsuri economice împotriva Rusiei.

Foto: Facebook/ Vatican News

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW