Sunday, May 26, 2024
Jurnalism corect


Birchall, după ce Viorica Dăncilă a spus că nu a intervenit în sistemul judiciar: A început brusc să își amintească?

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 20 noiembrie 2019 Etichete: , , , ,

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a reacționat după ce, liderul PSD Viorica Dăncilă a declarat, marți seara că nu a intervenit niciodată în sistemul judiciar din România și nu a făcut niciun „asalt asupra justiției”.

Birchall susține că Viorica Dăncilă se contrazice în propriile declarații.

„Aseară doamna Dăncilă afirma cu nonșalanță și tupeu maxim: “Nu îmi asum aceste lucruri. Nu ați văzut premierul Viorică Dăncilă cu un asalt asupra justiției. […] Nu am intervenit niciodată în justiție. Când ministrul Justiției a încercat să intervină, am corectat acest lucru.”

Acum câteva zile, doamna Dăncilă spunea că nu știe la ce fac referire. Cumva acum a început, brusc, să-și amintească?”, scrie Birchall pe Facebook.

Birchall: Încă o minciunică a doamnei Dăncilă

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a postat un mesaj în urmă cu o săptămână în care o acuză pe Dăncilă că minte atunci când spune că nu a știut despre „asaltul și asediul” la care a fost supusă Birchall în calitate de ministru al Justiției.

„Aseară am mai citit o încă minciunică a doamnei Dăncilă cum că nu avea de unde să știe de nenorocirile găsite la Ministerul Justiției, de modificările toxice făcute în ”Comisia specială Iordache”, de asaltul și asediul la care am fost supusă eu și Ministerul Justiției.
Dancilă a afirmat cu nonsalanță și tupeu maxim că „Doamna Birchall să spună la ce face referire, eu nu am de unde să știu”.
Păi doamna candidat Dăncilă, nu ar fi mai bine să le spuneți dvs. românilor dacă ați avut sau nu discuții cu mine (unele chiar în ședințele de guvern), pe următoarele probleme din justiție, cu titlu de exemplu:

Discuțiile Birchall-Dăncilă au fost legate de:

  • LIBERAREA CONDIȚIONATĂ: înăsprirea condițiilor liberării condiționate respectiv, creșterea de la 60 la 65 de ani vârsta la care instanța putea dispune liberarea condiționată; pentru a beneficia de liberarea condiționată, condamnații pe viață trebuie să fi executat minim 25 de ani, față de 20 ani pe regula veche etc., majorarea fracției de 5/6 pentru infracțiuni pentru care legea prevede pedepse mai mari de 10 ani (fapt care mi-a adus prima cerere de remaniere din partea dvs.);
  • – SECȚIA PENTRU INVESTIGAREA INFRACȚIUNILOR DIN JUSTIȚIE: referitor la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, nici până în acest moment nu s-a putut explica credibil și nu mi-ați putut explica credibil marile semne de întrebare privind suprapunerile de competență cu DIICOT și alte parchete prin extinderea competenței la toată cauza indiferent de calitatea persoanelor! Cu alte cuvinte de ce această secție trebuie să analizeze tot dosarul în condițiile în care este imposibil ca această secție să aibă expertiza DIICOT de exemplu. Sau… poate asta s-a urmărit, dacă analizăm solicitările SIIJ de preluare a unor dosare imediat ce au început să funcționeze; sau de ce se încalcă principiul separării carierelor judecătorilor și procurorilor.
  • – LEGEA PRIVIND RECURSUL COMPENSATORIU: reglementarea recursului compensatoriu în zile, în cazul cazării în condiții necorespunzătoare și considerarea ca executate suplimentar a unui număr de 6 zile pentru fiecare perioadă de 30 de zile – deci în medie 73 de zile pentru fiecare an, a condus la liberarea condiționată înainte de termen, a unui număr mare de deținuți, indiferent de infracțiunea pentru care au fost condamnați. Ce ridică un semn de întrebare este prevederea introdusă șmecherește, in Comisia Iordache (si așa cum mi-au mărturisit un număr foarte mare de parlamentari nu au știut de aceasta prevedere si efectele sale toxice), conform căruia este faptul că dacă o singură celulă dintr-un pavilion nu îndeplinește standardele / condițiile CEDO atunci se consideră că nici celelalte celule nu îndeplinesc standardele, motiv pentru care s-a extins beneficiul recursului compensatoriu și pentru cei deținuți în condiții corespunzătoare. Efectele le – am văzut cu toții respectiv, un număr foarte mare de liberări condiționate pe baza recursului compensatoriu;
  • – IMPRESCRIBTIBILITATEA INFRACȚIUNILOR de viol, răpire, trafic de persoane, exploatarea minorilor și altele, măsură pe care v-am propus-o, dar ați refuzat-o fără să o analizați măcar (poate nu ați citit-o sau înțeles-o, nu știu);
  • – NECESITATEA ÎNĂSPRIRII REGIMULUI SANCȚIONATOR AL INFRACȚIUNII DE LIPSIRE DE LIBERTATE ÎN MOD ILEGAL și incriminarea separată a faptei comise prin RĂPIRE – ca formă agravată a lipsirii de libertate în mod ilegal precum și prevederea unor variante agravate, raportate la victimă;
  • – PENSIONARE ANTICIPATĂ A MAGISTRAȚILOR CU 20 DE ANI VECHIME, FĂRĂ LIMITĂ DE VÂRSTĂ: reglementare care s-a realizat fără o analiză temeinică a resursei de personal la instanțe și parchete și, mai cu seamă, fără să se prevadă cum va fi acoperită nevoia de judecători și procurori, în condițiile în care mai mult de 30% din numărul acestora are această vechime și îndeplinește condițiile de pensionare). Am propus abrogarea dispoziției sau prorogarea intrării în vigoare dar nu ați fost de acord.
  • – SCHIMBAREA MODALITĂȚII DE PROMOVARE LA ICCJ, printr-un concurs care constă într-un interviu ceea ce ridică semne de întrebare (față de procedura anterioară de concurs).

Ar mai fi o variantă: și dacă tot spuneți că dvs. că nu aveți de unde să știți … poate nu ați înțeles despre ce vorbeam. Eu însă sper sincer să nu fie vorba de asta, ar fi chiar mult mai rău decât o minciunică de campanie.

P.S. Fiindcă tot veni vorba, i-aș aduce aminte doamnei Dăncilă și despre corespondența noastră din 2017,când eram ministrul justiției interimar, pe tema OUG 13. Da! Exact acea OUG privind amnistia și grațierea, a cărei ferventă susținătoare era dumneaei pe vremea aceea, în calitatea domniei sale de europarlamentar. Nu de alta, dar am convingerea că „execuția” mea din funcția de Ministru delegat pentru Afaceri Europene are o legătură și cu acea corespondență…”, a scris fostul ministru al Justiției.

Viorica Dăncilă: Ana Birchall este foarte supărată pentru că a fost exclusă din PSD

La rândul său, Viorica Dăncilă a declarat că nu vrea să intre într-o dispută cu Ana Birchall deoarece înțelege că este supărată pentru că a fost exclusă din PSD.

„Eu nu sunt în campanie cu doamna Birchall. Eu înţeleg că este foarte supărată pentru că votul colegilor a făcut să fie exclusă din patid. Eu n-am să-i răspund doamnei Birchall. Doamna Birchall trebuei să ştie că de atunci s-au mai schimbat doi prim-miniştrii. Nu eram eu prim-ministru atunci când a fost dată Ordonanţa 13. De altfel, OUG 13 a fos declarată constituţională, după câte ştiu eu. Dar eu cred că este o altă tentativă de a atrage atenţia de la lucrurile importante în aceste zile. Cred că dacă întrebă preşedintele şi vine la dezbatere îi voi răspunde la toate întrebările, fără niciun fel de ezitare. Nu am să iîntru într-o dispută cu această doamnă. Eu îi înţeleg frustrările, dar credeţi-mă nu vreau să intru în dispută cu o persoană care pentru noi nu a avut credibilitate şi nu are credibilitate”, a afirmat Viorica Dăncilă, într-o conferinţă de presă susţinută, vineri, la sediul PSD.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW