Wednesday, October 20, 2021
Jurnalism corect


Birchall, după ce Senatul a retrimis în comisii prorogarea cu un an a formării completurilor din trei judecători: O mare greșeală, impact major asupra justiției

By Robert Madaianu , in Justitie Politic Stirile zilei , at 29 decembrie 2020 Etichete: , ,

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, susține că se impune adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru prorogarea intrării în vigoare a formării completurilor de trei judecători în apel, urmată de un proiect de lege care să vizeze abrogarea măsurii. Aceasta urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021. Luni, Senatul a adoptat retrimiterea în comisii a proiectului referitor la prorogarea cu un an a prevederii potrivit căreia completurile de apel, în penal şi civil, trebuie formate din trei judecători.

Birchall spune că măsura va cauza „un impact major asupra justiției” din perspectiva resursei umane.

Este o mare greseala ca pana in acest moment nu a fost clarificata si rezolvata situatia completurilor de 3 judecatori! DA este o mare greseala asa cum pentru mine este o mare enigma cum de s-a ajuns aici si o problema atat de serioasa, cu un impact major asupra justitiei, (fiind afectate in principal sectiile penale dar si cele civile) sa fie taraganata atata timp desi se stia de cel putin 1 an. Poate totusi explica cineva public cum de s-a ajuns aici, nu?

Ce trebuie facut pentru a evita un dezastru?

1) dat urgent maine OUG de prorogare de termen si astfel se evita intrarea in vigoare la 1 ianuarie. Sigur, un astfel de OUG nu este lipsit de riscuri pentru ca, asa cum am spus si ieri, se poate trezi Dorneanu si compania sa spuna ca nu se respecta referendumul pe justitie desi se poate argumenta ca nu il incalca dar nu poti sti niciodata cu Dorneanu si ai lui si te poti trezi ca peste ceva vreme ai decizii declarate nule tocmai pe acest aspect ( avem precedent cu completurile de 5, nu?)

2) separat de acest OUG prin care doar salvezi dezastrul de la intrarea in vigoare la 1 ianuarie, parerea mea este ca trebuie initiat urgent un proiect de lege, adoptat in guvern si trimis in Parlament in procedura de urgenta, DE ABROGARE a aceste modificari legislative marca Tudorel Toader, Iordache etc.. la pachet cu ABROGAREA unei alte aberatii si anume pensionarea la 20 de ani de activitate ( este amanata intrarea in vigoare cu inca 1 an) si revenirea la formula initiala de pensionare dupa 25 de ani de activitate”, a scris Birchall.

Context

Luni, Senatul a adoptat dezbaterea în regim de urgenţă a proiectului referitor la prorogarea cu un an a prevederii potrivit căreia completurile de apel, în penal şi civil, trebuie formate din trei judecători.

Măsura urmează a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021. Totuși, senatorii au aprobat și retrimiterea la comisii a proiectului, pentru două săptămâni.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW