Sunday, May 26, 2024
Jurnalism corect


Bilet scris în limba germană al unui deţinut politic din Sibiu, găsit în zidurile Cazinoului din Constanţa FOTO

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 7 martie 2023

Un bilet scris în limba germană de un fost deţinut politic din Sibiu a fost găsit în zidurile Cazinoului din Constanţa, aflat în renovare, a transmis primarul Constanţei, Vergil Chiţac, marţi, 7 martie, într-o postare pe pagina sa de Facebook. Cazinoul a fost renovat la începutul anilor 1950 cu ajutorul deţinuţilor politic.

„Un nou mesaj cu mare încărcătură istorică și emoțională a fost descoperit zilele acestea în zidurile Cazinoului. Este vorba despre biletul redactat în limba germană al unui deținut politic din Sibiu.

Cazinoul Constanța a fost renovat la începutul anilor 1950 cu ajutorul deținuților politici. De aici și aceste mărturii cutremurătoare ascunse în zidurile clădirii”, a scris primarul Constanței în postare.

Primarul a prezentat şi traducerea biletului găsit în zidurile Cazinoului, adăpostit într-o cutie de chibrituri.

„Iubite prieten ce vei găsi aceste rânduri, Dumnezeu să te binecuvânteze.

Sunt aici ca deținut politic din 1951, 16 Vll (iulie), până (acum) 1952, V (mai), fiind zidar și dulgher la muncă. Am fost condamnat la 9 ani și de la 10 a l-a (ianuarie) 1949 viața mea este în mâinile Domnului, căci liber nu voi fi prea curând. Dar Dumnezeu este milostiv.

Cu salutări, Marton Iulius, domiciliat la Heltau-Cisnădie, lângă Hermannstadt-Sibiu.”

Sursa foto: Facebook / Vergil Chițac

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW