Bilanțul puterilor globale: Popularitatea SUA scade la nivel mondial, în timp ce Rusia și China își consolidează pozițiile
Popularitatea Americii ca putere globală scade în întreaga lume, în special în țările cu majoritate musulmană, după susținerea fermă a Washingtonului pentru războiul Israelului în Gaza, potrivit Politico.eu.
Un studiu recent arată că reputația internațională a Americii a suferit o lovitură de la începutul anului 2023, în special în țările musulmane, în timp ce imaginea Rusiei și a Chinei se află în creștere.
Popularitatea în declin a Statelor Unite, în asociere cu îmbunătățirea pozițiilor Rusiei și Chinei, indică faptul că acestea din urmă sunt acum percepute la fel de pozitiv ca SUA în majoritatea țărilor din Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Asia, conform sondajelor.
PERCEPȚII DESPRE SUA, CHINA ȘI RUSIA
Mai mult decât o simplă competiție globală de popularitate, atitudinile exprimate în indice pot influența capacitatea guvernelor de a descuraja sau de a reacționa la agresiunea puterilor globale. În Germania, de exemplu, nemulțumirea internă legată de creșterea prețurilor la energie a alimentat proteste și opoziție față de plafonarea exporturilor de petrol rusesc după asaltul din februarie 2022 al Moscovei asupra Ucrainei.
S-a observat o discrepanță între țările din nord și cele din sud atunci când respondenții la sondaj au fost întrebați dacă consideră că țara lor ar trebui să își întrerupă legăturile economice cu Rusia din cauza invaziei acesteia în Ucraina și dacă ar trebui să facă același lucru dacă China ar invada Taiwanul.
În timp ce SUA rămâne în general principala putere în ceea ce privește percepția publicului la nivel global, încep să apară fisuri în cadrul populațiilor fostelor aliate din Europa Occidentală, pe când Rusia și China câștigă popularitate în alte regiuni.
„Pentru prima dată de la începutul administrației Biden, multe țări din Europa Occidentală au revenit la percepții net negative ale Statelor Unite. Această creștere și declin, de la atitudini negative la pozitive și înapoi la atitudini negative, este deosebit de accentuată în Germania, Austria, Irlanda, Belgia și Elveția,” a declarat Frederick DeVeaux, cercetător al companiei de sondare Latana.
Datele utilizate în acest material au provenit dintr-un sondaj online anual realizat în 53 de țări de către compania de cercetare Latana și organizația non-profit Alianța Democrațiilor.
Au fost chestionați aproximativ 63.000 de respondenți din 53 de țări, fiind urmărite atitudinile față de democrație, geopolitică și actorii puterii globale.
Comentarii