Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Bilanțul Parchetului European, la 100 de zile de la operaționalizare

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 14 septembrie 2021

Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kövesi, a devenit operațional acum 100 de zile, pe data de 1 iunie. De atunci și până acum, procurorii EPPO au deschis 300 de anchete.

Prejudiciul total adus bugetului Uniunii Europene din dosarele deschise până acum de Parchetul European se ridică la 4,5 miliarde de euro.

În primele 100 de zile de la operaționalizare, procurorii europeni au primit 1.700 de sesizări de posibile infracțiuni și au deschis 300 de anchete, potrivit bilanțului publicat de EPPO marți, 14 septembrie.

EPPO a preluat 234 de dosare de la DNA

Parchetul European a cerut Direcției Naționale Anticorupție (DNA) un număr de 234 de dosare penale. Acestea vizează infracțiuni de fraudă a fondurilor europene – folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau complete, ce are care rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene sau schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, potrivit unui răspuns transmis de DNA, pe 8 iulie.

Procurorul European al României, Cătălin Borcoman, a precizat într-un interviu acordat Main News, că EPPO ar urma să investigheze și cauze de evaziune fiscală sau contrabandă, dacă fapta s-a săvârșit pe teritoriul a cel puțin două state membre ale UE, iar valoarea prejudiciului trece de 10 milioane de euro.

„Alte tipuri sunt cele de evaziune fiscală sau contrabandă, dacă fapta s-a săvârșit pe teritoriul a cel puțin două state membre ale Uniunii Europene, de exemplu România și Ungaria, chiar dacă Ungaria nu e membru al EPPO, e membru al UE, de către grup criminal organizat și valoarea prejudiciului TVA este de peste 10 milioane de euro. E o infracțiune cu consecințe extrem de grave la nivelul bugetului UE”, arăta Cătălin Borcoman, pentru Main News.

În acest sens, DIICOT a transmis că nu are nicio cauză care să poată fi trimisă la Parchetul European.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *