Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Bilanț la un an de război la graniță: 3,2 milioane de ucraineni au intrat în România. Câți s-au stabilit în țara noastră

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina , at 23 februarie 2023 Etichete: , , ,

Aproximativ 8 milioane de cetățeni au părăsit Ucraina, de la începerea invaziei Federației Ruse în țara vecină, pe 24 februarie 2022, potrivit celor mai recente date ale Organizației Națiunilor Unite (ONU). În ultimul an, peste trei milioane de refugiați ucraineni au trecut granița în România. Dintre aceștia, 100.000 au solicitat o formă de protecție pentru a putea rămâne în țara noastră.

Polonia a fost țara tranzitată de cel mai mare număr de refugiați, urmată de Republica Moldova și România. Din data de 10 februarie (perioada pre-conflict), până în prezent, au intrat în România 3.604.817 de refugiați.

Câți ucraineni lucrează în România

Majoritatea ucrainenilor intrați în România au plecat însă mai departe, către alte state UE. Peste 100.000 de cetățeni ucraineni au ales totuși să rămână în țara noastră.

În noiembrie 2022, ministrul Muncii anunța că numărul cetăţenilor ucraineni cu contracte de muncă în România este de 6.431. Din acest total, 4.287 au fost înregistrate după începerea războiului, pe 24 februarie 2022, restul fiind contracte existente la data declanşării conflictului.

Datele prezentate de ministrul Muncii arată că peste 1.200 de persoane s-au angajat în industria prelucrătoare românească, în timp ce peste 800 lucrează pentru firmele de construcţii, 508 în hoteluri şi restaurante, iar 414 în comerţ.

Cei mai mulţi dintre refugiaţi, peste 1.278, şi-au găsit un loc de muncă în municipiul Bucureşti, 428 în judeţul Bistriţa Năsăud, 276 în judeţul Timiş, 241 în judeţul Arad şi 214 în judeţul Maramureş.

Câți copii ucraineni au mers să învețe în școlile din România

Aproape 4.000 (concret 3.781) de copii fugiți din calea războiului au fost înscriși ca audienți în școlile și grădinițele din România, a declarat ministrul de resort, Ligia Deca, miercuri, 22 februarie, la lansarea sondajului „Cum a integrat România copiii refugiaţi?”. Aproximativ 2.500 de minori ucraineni sunt înscriși ca elevi, nu ca audienți.

Reglementările naţionale şi internaţionale prevăd că, pentru refugiaţi, va fi acordată cea mai favorabilă formă a accesului la educaţie. Copiii de ciclul primar au aceleaşi drepturi ca cetăţenii români, iar pentru celalalte forme de învăţământ se oferă cea mai bună soluţie.

În România sunt 45 de şcoli şi 10 licee unde se predă în limba ucraineană – în judeţele Maramureş, Satu Mare, Suceava, Botoşani, Tulcea, Arad, Caraş-Severin şi Timiş, dar şi trei universităţi, la Bucureşti, Cluj şi Suceava.

Cifrele unei zile la frontieră

Cu o zi înaintea aniversării unui an de război la graniță, pe sensul de intrare în România au fost înregistrate 66.769 de persoane, dintre care 8.232 de cetăţeni ucraineni, a transmis Poliția de Frontieră.

Înainte de invazie, autoritățile din Polonia estimau că pot prelua un număr de 1 milion de refugiați, în timp ce autoritățile din România susțineau că se așteaptă să preia până la 500.000 de persoane care pleacă din calea războiului.

Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Comentarii