Benjamin Netanyahu, operat cu succes, pe fondul celor mai mari proteste la Ierusalim de la începutul războiului
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost operat „cu succes” duminică de hernie, o operaţie care a avut loc în plin război între armata sa şi Hamas în Gaza, teritoriu devastat de noi lovituri israeliene, dintre care una, potrivit ONU, a vizat un spital, relatează AFP. Între timp, un protest de amploare a avut loc în Ierusalim, fiind cel mai mare de la începutul războiului. Zeci de mii de persoane i-au cerut premierului Netanyahu să își dea demisia. Potrivit postului de știri israelian N12 News, acesta pare să fie cel mai mare protest de la începutul războiului.
Netanyahu, în vârstă de 74 de ani, este descris ca fiind „în formă și începe să se recupereze”, conform declarațiilor făcute de biroul său în cursul serii.
În aceeași seară, mii de israelieni au participat din nou la proteste în Ierusalim, cerând demisia lui Netanyahu și eliberarea ostaticilor israelieni reținuți în Gaza. Negocierile pentru găsirea unui acord în acest sens par să fie în impas.
La aproape șase luni de la debutul războiului declanșat la 7 octombrie de un atac fără precedent asupra Israelului de către mișcarea islamistă palestiniană Hamas, ofensiva israeliană continuă în Fâșia Gaza, care este sub asediu, cu un bilanț uman tragic de 32.782 de morți, conform Hamas, și cu daune materiale imense, creând o situație catastrofală din punct de vedere umanitar.
Publicațiile de știri Haaretz și Ynet au raportat că manifestația a adunat zeci de mii de participanți. Protestatarii au rămas în stradă până târziu, au blocat o autostradă și au aprins focuri în mijlocul drumului. Poliția a intervenit cu tunuri de apă și a arestat manifestanții pentru a elibera carosabilul.
Grupuri de protestatari, inclusiv unele care au condus demonstrațiile de masă din 2023, au organizat mitingul în fața parlamentului, Knesset, solicitând organizarea de noi alegeri pentru a schimba guvernul. Oamenii cer guvernului de la Ierusalim un acord de încetare a focului, care să asigure eliberarea ostaticilor încă ținuți captivi de Hamas în Fâșia Gaza, și solicită alegeri anticipate. Guvernul Netanyahu este criticat aspru pentru eșecul de securitate în urma masacrului din 7 octombrie, în care 1.200 de oameni au fost uciși și peste 250 au fost luați ostatici.
Protestatarii israelieni solicită o distribuire mai echitabilă a obligației de serviciu militar, în special pentru majoritatea cetățenilor. Un număr considerabil de 600 de soldați au fost uciși în conflictul început cu atacul Hamas din 7 octombrie și războiul ulterior din Gaza, marcând cel mai mare număr de victime din ultimii ani pentru armata israeliană.
Netanyahu a promis să distrugă Hamas și să elibereze toți ostaticii, dar obiectivele sale nu au fost îndeplinite nici după aproape jumătate de an. Războiul din Gaza a exacerbant o problemă persistentă în societatea israeliană, și anume scutirile acordate studenților evrei ultraortodocși de la serviciul militar obligatoriu.
Cu termenul limită de 31 martie pentru soluționarea acestei probleme, Netanyahu a solicitat o amânare de 30 de zile la Curtea Supremă, care a acordat un termen până la 30 aprilie pentru prezentarea de argumente suplimentare. Într-o decizie interimară, Curtea Supremă a suspendat, de asemenea, finanțarea de stat pentru studenții de la seminariile care ar putea fi supuși recrutării începând de luni.
foto: X
Comentarii