Tuesday, February 20, 2024
Jurnalism corect


Bătălia punctelor de vedere la CCR. Parlamentarii PNL, PSD și UDMR, în tabăra premierului / USR PLUS: Încă un blat ordinar

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 14 septembrie 2021

Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat marți, 14 septembrie, punctul de vedere pe care Senatul ar urma să îl trimită Curții Constituționale (CCR), prin care îi dă dreptate premierului Florin Cîțu, după ce a contestat moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR. Camera Deputaților ar urma să trimită același punct de vedere, a precizat Florin Roman, delegat la conducerea forului de Ludovic Orban.

„Orban a dat bir cu fugiții. PNL și PSD bagă acum pe ordinea de zi în Biroul Permanent, pe șestache, punctul de vedere al Camerei Deputaților către CCR. Document pe care nu l-a văzut nimeni în afară de ei. Încă un blat ordinar. E mai rău ca pe vremea lui Dragnea”, a acuzat Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR PLUS, pe Facebook.

Punctul de vedere al Parlamentului, ce urmează să fie trimis la CCR, a fost adoptat în cadrul birourilor permanente reunite de către parlamentarii PNL, PSD și UDMR, în timp ce parlamentarii AUR și USR PLUS au votat împotrivă.

Față de cele arătate, Biroul permanent al Senatului susține că Moțiunea de cenzură cu titlul: „Demiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi” a fost inițiată și depusă cu nerespectarea dispozițiilor constituționale ale art. 113 alin. (2) din Constituția României și, în consecință, solicită Curții Constituționale să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională dintre Parlamentul României, pe de o parte, și Guvernul României, pe de altă parte, și să admită sesizarea formulată de Prim-ministrul României”, se arată în documentul aprobat la Senat, obținut de Main News.

Astfel, prin acest punct de vedere, Parlamentul i-ar da dreptate premierului Florin Cîțu, în conflictul dintre Executiv și Legislativ.

Anca Dragu, președintele Senatului, din partea USR PLUS, ar refuza să trimită documentul la CCR și ar lucra la un alt punct de vedere, ce ar urma să fie trimis miercuri, 15 septembrie, la Curtea Constituțională, potrivit unor surse Main News.

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a declarat că va trimite și el un punct de vedere propriu la CCR, relatează PS News.

Context

Prim-ministrul Florin Cîțu a cerut CCR să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament, după ce USR PLUS și AUR au depus moțiunea de cenzură.

Premierul argumentează că semnăturile parlamentarilor USR PLUS și AUR nu ar fi conforme, întrucât mai multe dintre ele au fost trimise prin intermediul mijloacelor electronice, și arată că Ludovic Orban nu a trimis moțiunea către Executiv în ziua în care a fost depusă la Parlament.

CCR a decis să îi cheme pe reprezentanții Guvernului și Parlamentului până pe 15 septembrie să își exprime punctul de vedere. Termenul pentru ședința de judecată se va stabili ulterior.

Între timp, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, și președintele Senatului, Anca Dragu, au convocat pe 9 septembrie plenul reunit al Parlamentului, în cadrul căruia a fost citită moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR.

Deși, potrivit Constituției, dezbaterea și votul moțiunii de cenzură se face la 3 zile după citirea documentului în plen, parlamentarii PSD și PNL, din aripa lui Florin Cîțu, susțin convocarea unui plen în acest sens abia după ce CCR va tranșa scandalul dintre cele două instituții.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW