Saturday, July 2, 2022
Jurnalism corect


Băsescu: Dana Gîrbovan este o soluție de echilibru la portofoliul Justiției, dar decizia îi aparține lui Klaus Iohannis

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 26 august 2019 Etichete: , , , ,

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, europarlamentar PMP, a declarat că Dana Gîrbovan este o soluție de echilibru la portofoliul Justiției, însă decizia numirii sale pentru a ocupa funcția din vârful Ministerului Justiției îi rămâne lui Klaus Iohannis.

„În ultimii 30 de ani, profesori universitari, avocaţi, procurori şi foarte rar judecători au deţinut funcţii de conducere în Ministerul Justiţiei, adică miniştri, secretari de stat sau directori generali. Principala misiune a Ministerului a fost pregătirea şi implementarea legislaţiei. Din «experienţa» dascălilor, a procurorilor şi a avocaţilor, a ieşit o legislaţie cu multe ambiguităţi aplicată neunitar, mai ales dacă ne referim la legislaţia penală. De regulă, legislaţia a reflectat gândirea procurorilor, iar din acest punct de vedere Noul Cod Penal şi Noul Cod de Procedură Penală sunt «capodopere» ale lipsei de respect pentru drepturile fundamentale. Cele peste 100 de articole declarate a fi neconstituţionale de către CCR sunt oglinda gândirii procurorilor care au răspuns de forma finală a codurilor. După atâtea rateuri legislative, parte din ele promulgate şi de mine, premierul Dăncilă are ideea numirii unui judecător experimentat şi echilibrat în funcţia de ministru al justiţiei” a explicat Băsescu.

Băsescu: Un judecător ajuns ministru le va explica multor procurori cine face justiție și cine face anchete

De asemenea, fostul șef de stat mai precizează că cei care contestă numirea Danei Gîrbovan la Ministerul Justiției se tem de fapt de desemnarea unui judecător „experimentat și echilibrat în funcția de ministru al Justiției”.

„Un cor de procurori, altul de judecători şi încă unul de politicieni au sărit să conteste nominalizarea Danei Gârbovan pentru funcţia de Ministru al Justiţiei. Cu certitudine, parte din procurori, parte din judecători şi parte din politicieni nu-şi doresc desemnarea unui judecător experimentat şi echilibrat în funcţia de Ministrul al Justiţiei. Toţi intuiesc riscul ca în fruntea ministerului să vină un judecător cu respect pentru lege şi pentru drepturile fundamentale. Dana Gârbovan vine din mijlocul sistemului, ceea ce înseamnă că îi ştie hibele dar şi oamenii, cu bunele şi relele lor, fie că sunt judecători, fie că sunt procurori. Un judecător ajuns ministru le va explica multor procurori cine face justiţie şi cine face anchete, cine propune mandate de ascultare şi supraveghere şi cine le aprobă”, mai notează Băsescu.

Băsescu: Gîrbovan este un magistrat echilibrat

Fostul lider al PMP a mai menționat că anumiți judecători vor trebui să învețe că susținerea publică a abuzurilor sau a legilor prost făcute dar agreate de înalți demnitari, nu este soluția unei cariere temeinice.

„Altă problemă este că şi unii judecători, altfel foarte vocali, vor trebui să înveţe că nu susţinerea publică a abuzurilor sau a legilor prost făcute dar agreate de înalţi demnitari, este soluţia unei cariere temeinice. Politicienii ar putea afla că trebuie să înceteze demagogia susţinerii fără rezerve a unor infractori din parchete şi instanţe care s-au pretat la falsificarea probelor din unele dosare, sau care au dictat arestări preventive în dosare în care nu existau probe. Eu cred că numirea unui judecător la Justiţie este un lucru bun, iar dacă judecătorul este Dana Gârbovan, un magistrat echilibrat, cu atât mai bine. Până la urmă, decizia îi aparţine preşedintelui Iohannis.”, mai scrie Băsescu.

Dana Gîrbovan a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că și-a depus demisia din magistratură. Judecătoarea a fost propusă de PSD în funcţia de ministru al Justiţiei, funcție pe care nu ar fi putut să o ocupe fără a-și da demisia.

Foto: Inquam photo/ Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW