Thursday, December 8, 2022
Jurnalism corect


Lider PSD, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de șantaj

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 23 decembrie 2019 Etichete: , ,

Președintele executiv al PSD Satu Mare, Mircea Govor, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare într-un dosar în care este acuzat de șantaj, potrivit deciziei Tribunalului Satu Mare. 

„Condamnă pe inculpatul G. M. V., pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj(…) la o pedeapsă de: – 2 ani închisoare. (…) Achită pe acelaşi inculpat, de sub acuzatia savarsirii infractiunii de şantaj. (…) Achita pe acelaşi inculpat, de sub acuzatia savarsirii infractiunii de şantaj (…) Dispune suspendarea conditionata a executării pedepsei aplicate mai sus inculpatului, pe durata termenului de încercare de 4 ani”, este decizia Tribunalului Satu Mare.

Potrivit hotărârii, Mircea Govor a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, cu o perioadă de încercare de patru ani, pentru primul capăt de acuzare din rechizitoriu şi l-a achitat pentru celelalte două capete de acuzare din acelaşi dosar.

Primul capăt de acuzare se referă la şantajarea unui avocat din Satu Mare, iar celelalte la şantajarea unui primar din judeţ şi al unui director de instituţie.

În același dosar mai sunt implicați și fostul senator Valer Marian şi patronul unei firme de construcţii de drumuri, Mirel Vlas. În cazul celor doi, judecătorii au decis achitarea acestora.

Mircea Govor, Marian Valer și Mirel Vlas au fost trimiși în judecată de procurorii DNA, fiind acuzați de șantaj și complicitate la șantaj.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a inculpatului GOVOR MIRCEA VASILE, vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare și președinte al organizației județene a unui partid politic (la data faptelor), cu privire la săvârșirea a 3 infracțiuni de șantaj în formă agravată, și în stare de libertate a inculpaților:  VALER MARIAN, președinte al organizației județene Satu-Mare a unui partid politic, la data faptelor, în prezent senator în Parlamentul României și VLAS MIREL, administrator al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea a infracțiunii de complicitate la șantaj în formă agravată”, conform DNA.

Procurorii anticorupție au mai dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor față de inculpații Dolineaschi Andrei și Avram Eugen.

Dosarul a fost declinat, în 2016, de la Instanța Supremă, la Tribunalul Satu Mare, pe motiv de competență.

Sentinţa poate fi atacată la Curtea de Apel Oradea, în termenul legal de 10 zile.

Acuzațiile procurorilor

Mircea Govor este acuzat că ar fi șantajat un avocat pentru a-l determina să ajute o companie să câștige mai multe licitații publice. ,În afară de avocat, fostul lider PSD l-ar fi șantajat și pe un primar din județ și un director dintr-o instituție.

Mai exact, Mircea Govor l-ar fi amenințat pe avocat că dacă nu-l ajută pe Vlas Mirel, administrator al unei societăți comerciale să câștige mai multe licitații publice, vor apărea mai multe articole compromițătoare într-un ziar local.

„În perioada aprilie-mai 2010, inculpatul Govor Mircea Vasile, folosindu-se de influența pe care o avea asupra unei publicații cotidiene locale, în prezența inculpatului Vlas Mirel, administrator al unei societăți comerciale, a amenințat un avocat din Baroul Satu Mare că, în ziarul respectiv, vor apărea mai multe articole compromițătoare ce vor avea ca obiect darea în vileag a modalității pretins frauduloase prin care firma avocatului ar fi obținut mai multe contracte de consultanță juridică cu diferite entități publice.

În continuare, inculpatul Govor Mircea Vasile i-a precizat avocatului că acest lucru nu se va întâmpla dacă va favoriza societatea omului de afaceri să câștige mai multe licitații publice ce se aflau în derulare în acel moment și care erau organizate de instituții cu care firma avocatului avea contract de consultanță juridică pe linia achizițiilor publice”, transmit procurorii.

Avocatul a acceptat și i-a determinat pe administratorii a două societăți comerciale care câștigaseră o licitație privind o lucrare publică în valoare de 21.383.650 lei (lucrare care se dorea a fi atribuită în favoarea lui Vlas Mirel), să vireze suma totală de 124.800 lei în contul unei alte societăți controlate de inculpat”.

Procurorii mai menționează că Mircea Govor și Valer Marian au pornit o campanie mediatică denigratoare la adresa unui primar din județ.

„În perioada noiembrie-decembrie 2010, inculpatul Govor Mircea Vasile, beneficiind de ajutorul inculpatului Valer Marian și folosindu-se de influența pe care o aveau asupra aceleiași publicații, a impus, prin intermediul redactorilor, declanșarea unei campanii mediatice denigratoare la adresa unui primar de comună.

Scopul urmărit de inculpat a fost acela de a-l constrânge pe edil să intervină pe lângă membrii comisiei de licitație, cu privire la o lucrare finanțată din fonduri europene cu o valoare estimativă de 9.882.426 lei, în vederea atribuirii acesteia în favoarea firmei administrate de inculpatul Vlas Mirel”, spun procurorii anti-corupție.

Govor mai este acuzat că, în timp ce era președinte PSD Satu Marea constrâns un inspector șef interimar al ITM Satu Mare, pentru ca acesta să interzică inspectorilor de muncă din subordine să aplice sancțiuni contravenționale persoanelor agreate politic de Govor Mircea Vasile(în speță, primarii din același partid cu el, din județul Satu Mare)”.

„Constrângerea a constat în proferarea unor amenințări directe cu destituirea din funcție, în publicarea unor articole denigratoare în presă, respectiv în efectuarea unei vizite de lucru de către Inspectorul General de Stat în Inspecția Muncii, la solicitarea inculpatului”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

 

 

 

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW