Thursday, June 30, 2022
Jurnalism corect


Barna: USR a semnat acordul politic cu PNL. Implementarea recomandărilor MCV și abrogarea OUG 114, printre angajamentele asumate de Orban

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 28 octombrie 2019 Etichete: , , , ,

Dan Barna a anunţat, luni, că USR a semnat acordul politic cu PNL. Printre angajamanetele asumate de liderul USR și de premierul desemnat Ludovic Orban se numără implementarea recomandărilor MCV și abrogarea OUG 114, „cunoscută ca orgonanța lăcomiei”.

„Am semnat împreună cu premierul desemnat acordul politic propus data trecută de către USR. În momentul de faţă suntem în line dreaptă. O să vedem audierile în comisii. Am avut astăzi discuţii cu colegii noştri la grupul parlamentar şi în principiu vom vedea care va fi prestaţia miniştrilor şi era condiţionat şi de susţinerea acordului politic, lucru care tocmai s-a întâmplat. Vom vedea care fi şi prestaţia în comisii a fiecăruia dintre miniştri, astfel încât luni să avem şedinţa de vot şi susţinem explicit şi fără niciun echivoc ideea că trebuie să scăpăm cât mai repede de guvernarea Dăncilă şi sper ca de lunea viitoare să avem un nou guvern legitim şi validat de către Parlament”, a spus Barna după întâlnirea cu preşedintele PNL, Ludovic Orban, premierul desemnat.

Dan Barna a promis că USR “va face tot ce este posibil” pentru a exista cvorum în Parlament la votul pentru învestire Guvernului Orban.

Vom face tot ce depinde de noi pentru a exista cvorum. Pentru noi este o prioritate la fel cum este şi pentru premierul desemnat – să scăpăm cât mai repede de Guvernul Dăncilă, să intrăm în logica unei guvernări validate de Parlament”, a spus Barna.

Acordul politic dintre USR și PNL:

1. Se angajează să implementeze recomandările MCV și să pună în acord legile Justiției cu recomandările Comisiei de la Veneția și ale GRECO. Cele două partide vor depune toate eforturile pentru a repara răul produs de PSD în Justiție. Următoarele obiective sunt prioritare și vor fi susținute cu toate forțele și pe toate căile avute la dispoziție:

 1. Abrogarea Legii recursului compensatoriu
 2. Desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție
 3. Renunțarea la pensionarea anticipată a magistraților care ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020
 4. Adoptarea inițiativei cetățenești Fără penali în Funcții Publice
 5. Implementarea Referendumului pe Justiție din 26 mai 2019

2. Se angajează să facă toate demersurilr pentru următoarele modificări ale legislației electorale care contribuie la întărirea democrației:

 1. revenirea la alegerea primăriilor și a președinților de consilii județene prin vot în 2 tururi
 2. Reducerea numărului de semnături la un prag rezonabil pentru toate tipurile de alegeri
 3. Corecta reprezentare a Diasporei în Parlamentul României
 4. Scurtarea termenelor de organizare a alegerilor generale anticipate
 5. Introducerea de sancțiuni pentru ne-organizarea la timp a alegerilor locale anticipate

3. Următoarele măsuri și principii economice sunt prioritare și vor fi susținute, inclusiv în alcătuirea bugetului de stat:

 1. Abrogarea OUG “Lăcomiei” 114, cu excepția facilităților pentru domeniul construcțiilor
 2. Așezarea pe principiul contributivității a întregului system de pensii plătite de stat, în acord, cu deciziile CCR referitoare la pensile militarilor și magistraților și conform proiectelor depuse anterior de cele două partied, pentru a asigura un tratament echitabil pentru toți.
 3. Nu se vor crește taxe și impozite. Reducerea impozitării muncii este o prioritate
 4. Prioritizarea investițiilor în proiecte mari de infrastructură, în special autostrăzi și căi ferate pe coridoarele europene TEN-T (de ex. autostrăzile A1, A8, A3, A7, A6, A10, A13).

sursa foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW