Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


VIDEO Barna, despre investigația Rise Project: Este o anchetă pornită la pont/ Nu a existat situația să mi se pună bani în buzunare

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 16 octombrie 2019 Etichete: , , ,

Liderul USR, Dan Barna, a declarat, în contextul investigației Rise Project, că cineva din minister le-a trimis jurnaliștilor dosarul cu toate rambursările companiei sale. Candidatul la prezidențiale susține că jurnaliștii de la site-ul de investigații au confirmat că „este o anchetă pornită la pont”.

Discuția a fost purtată pe un grup de Facebook pe care sunt toți membrii din partidul Uniunea Salvați România. Rise Project a făcut publică o parte din înregistrare, însă, potrivit paginii de Facebook a formațiunii, înregistrarea a fost incompletă. Astfel, USR a postat întreaga înregistrare video-audio spunând că „Dan Barna nu are nimic de ascuns”.

Liderul USR a precizat că i-a informat pe jurnaliști că nu vor găsi nimic legat de corupție în activitatea companiei sale, fiindcă nu a existat situația să i se pună bani în buzunare.

Eu le-am spus celor de la Rise că este exclus să găsească orice legat de corupție în activitatea companiei mele. Nu a existat situația să mi se pună bani în buzunare.

Acesta a mai declarat că atunci când a intrat în politică, a ieșit complet din firmă, iar în prezent nu mai are nicio legătură cu respectiva companie.

„(…)În momentul în care am intrat în politică am ieșit complet din firmă, chiar am ieșit, nu mi-am pus acțiunile la umbră și de fapt mă ocup în continuare de firmă pe șustache cum fac majoritatea politicienilor, nu mai am nicio legătură cu firma în prezent”, a spus Dan Barna.

Dan Barna a mai precizat că nu va mai apărea alte informații despre el fiindcă „Rise a făcut tot ce e omenește posibil”.

„Eu pot să vă garantez, fără niciun fel de dubiu, că nu există nimic penal în activitatea mea. Nu a ajuns la mine vreo șopârleală, vreo combinație care să genereze o anchetă. Dacă antreprenorii acelor structuri, pentru că noi am creat niște companii….evident că nu garantez pentru oamenii ăia. În privința mea, nu există niciun risc. (…)Riscul să apară alte porcării din partea mea, se diminuează. Rise a făcut tot ce e omenește posibil”, a mai spus liderul USR.

Postare USR

„Dan Barna nu are nimic de ascuns. Aseară a vorbit cu membrii partidului despre investigația Rise Project. A fost o discuție internă pe un grup de Facebook pe care sunt colegii din USR.

Rise Project a făcut rost de înregistrare și a publicat-o. Le mulțumim! Numai că Rise are, se pare, doar o înregistrare audio incompletă. Drept urmare, publicăm noi acum toată discuția, cu înregistrarea video completă.

Adevărul despre Dan Barna: este un președinte transparent al unui partid de oameni cinstiți și competenți. Dan Barna va fi președintele de care au nevoie toți românii”, au scris cei din USR pe Facebook.

VIDEO

Ancheta

Jurnaliștii de la Rise Project au publicat, marți, o anchetă amplă despre afacerile cu fonduri europene derulate de președintele USR, Dan Barna, înainte de a intra în viața politică. Concret, liderul USR, în calitate de consultant pe fonduri europene, distribuia fondurile unor firme ale unor prieteni, dar și a surorii sale.

Pe de altă parte, unul dintre beneficiarii proiectului, Ozsvath Zsolt, a făcut plângere la DNA Alba față de modul în care au fost folosite fondurile europene în proiectul „Incluziune Socială pe Piața Muncii” pentru  deturnare de fonduri europene și abuz în serviciu. O parte din speță este clasată în aprilie 2018. Și asta pentru că „nu au fost stabilite criterii obiective pentru prețurile echipamentelor achiziționate, deci n-au suspiciuni legate de supraevaluări. DNA miroase totuși ceva, când descoperă documente false sau inexacte în atribuirea contractelor din proiectul regional. Două firme recunosc că au participat formal la procesul de selecție, favorizând astfel oferta câștigătorului, dar dosarul e clasat în martie 2019”, scriu jurnaliștii.

Rise Project argumentează cu facturi, contracte, mailuri, cum proiectele sociale derulate prin compania lui Dan Barna erau dirijate și implementate prin firmele unor prieteni. Și sora liderului USR a beneficiat de un astfel de contract.

„Trei proiecte europene generoase arată ca după război. Banii s-au evaporat între amici cu facturi la comandă, în nepotisme, deturnări, plăți fictive, furturi de echipamente și discursuri despre frumusețea spiritului antreprenorial. Din partea beneficiarilor, multă dezamăgire. (…) Proiectele îngropate de Grupul de Consultanță și Dezvoltare – DCG s-au numit “Punți Comunitare” (social), “SES-am Deschide-te” (social)și “Biblioteca Bunelor Practici”(antreprenorial), iar aceasta e povestea lor. În centru se află candidatul Alianței 2020 USR PLUS, consultant pe fonduri europene, apoi fost secretar de stat în guvernul tehnocrat la Ministerul Fondurilor Europene. Barna, 44 de ani acum, a ieșit din firmă de îndată ce a intrat în minister”, se arată în anchetă.

Inquam Photos/ George Călin

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW