Thursday, May 23, 2024
Jurnalism corect


Barna: Am agreat cu Orban mai multe lucruri/Am ajuns la un acord, nu am condiționat cum să fie puse în aplicare solicitările noastre

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 22 octombrie 2019 Etichete: , , ,

Negocierile dintre Ludovic Orban și liderii USR s-au finalizat, marți, în termeni mult mai optimiști decât se prefigura zilele trecute. Astfel, USR propune un acord care cuprinde 16 puncte. Dan Barna îi cere liderului PNL să respecte și să implementeze recomandările MCV, ale Comisiei de la Veneția și cele ale GRECO. 

La finalul negocierilor, Barna a declarat că s-a ajuns la un acord, că întâlnire s-a incheiat cu o strângere de mână. Nu s-a condiționat modul în care se vor pune în aplicare cele 16 solicitări, USR lasă la aprecierea viitorului Executiv cum se vor implementa acestea – prin Ordonanță de Urgență, prin asumarea responsabilității sau prin vot în Parlament.

Dan Barna nu exclude posibilitatea de a acorda votul de învestitură guvernului Orban, el spune însă că dorește să vadă componența noului Executiv dar și programul de guvernare.

Care sunt solicitările USR pentru Guvernul Orban:

A. Abrogarea Legii recursului compensatoriu
B. Desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție
C. Renunțarea la pensionarea anticipată a magistraților care ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020
D. Adoptarea inițiativei cetățenești Fără Penali în Funcții Publice

II. Se angajează să facă toate demersurile pentru următoarele modificări ale legislației electorale care contribuie la întărirea democrației:

A. Revenirea la alegerea primarilor și a președinților de consilii județene prin vot în 2 tururi
B. Reducerea numărului de semnături la un prag rezonabil pentru toate tipurile de alegeri
C. Corecta reprezentare a Diasporei în Parlamentul României
D. Scurtarea termenelor de organizare a alegerilor anticipate

III. Următoarele măsuri și principii economice sunt prioritare și vor fi susținute, inclusiv în alcătuirea bugetului de stat:

A. Abrogarea OUG “Lăcomiei” 114, cu excepția facilităților pentru domeniul construcțiilor.
B. Desființarea pensiilor speciale (pensii de serviciu si indemnizatii pentru limita de varsta) și plafonarea pensiilor speciale care nu pot fi
eliminate complet.

C. Nu se vor crește taxe și impozite. Reducerea impozitării muncii pe salariul minim.
D. Prioritizarea investițiilor în proiecte mari de infrastructură, în special autostrăzi și căi ferate pe coridoarele europene TEN-T (de ex.
autostrăzile A1, A8, A3, A7, A6, A10, A13).

IV. Tăierile ilegale de păduri, calitatea aerului, poluarea și gestionarea deșeurilor sunt probleme critice ale României. Următoarele masuri de mediu vor fi susținute cu prioritate:

A. Finalizarea și operaționalizarea aplicației Inspectorului Pădurii și a SUMAL și alocarea finanțării pentru Inventarul Forestier Național ciclul
3
B. Impulsionarea reciclării prin reintroducerea taxei la groapă și prin repararea OUG74/2018 care a scos colectorii din piață
C. HG pentru aprobarea limitelor INSPIRE ale ariilor protejate și reintroducerea prin OUG a custodiilor pentru ONG-uri
D. Demararea proiectului de reparare și de extindere a rețelei naționale de monitorizare a calității aerului

Cele două partide se angajează să susțină măsuri privind profesionalizarea administrației, precum eliminarea provizoratului si numirilor politice în funcții publice de conducere din administrație, concursuri organizate transparent, consilii de administrație fără oameni politici și funcționari ministeriali, guvernanță corporativă reală pentru companiile de stat.

USR și PNL susțin că soluția cea mai bună pentru rezolvarea crizei politice o reprezintă alegerile anticipate și vor relua după alegerile prezidențiale eforturile de negociere a unui pact politic care să ducă la organizarea de alegeri anticipate.

Pe baza prezentului acord, USR se angajează să acorde votul de învestitură guvernului format de dl. Ludovic Orban.

Foto: INQUAM PHOTOS/George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW